Εικονογραφικές μαρτυρίες για τις απαρχές δράματος

Οι πρωιμότερες αγγειογραφίες που θα μπορούσαν -σχετικά εύλογα- να θεωρηθούν ότι απεικονίζουν μια πρώιμη μορφή δράματος προέρχονται κυρίως από την Κόρινθο γύρω στα τέλη του 7ου με αρχές του 6ου αιώνα π.Χ. και απεικονίζουν άνδρες χορευτές, τους γνωστούς κωμαστές, οι οποίοι φορούν παραγεμίσματα πάνω από την κοιλιά τους, αλλιώς προγαστρίδια, και γύρω από τα οπίσθιά τους, ώστε να μοιάζουν κωμικά παραμορφωμένοι.

Για παράδειγμα στο κορινθιακό αγγείο -κοτύλη- των αρχών του 7ου αιώνα. Στα αριστερά της σύνθεσης είναι ο Ιόλαος, φίλος του Ηρακλή, και πολεμά τη Λερναία Ύδρα, ενώ στα δεξιά της απεικονίζονται σαφώς κωμαστές, αυτοί οι χορευτές που έχουν, στη συγκεκριμένη περίπτωση, παραφουσκωμένα οπίσθια και μάλιστα φέρουν και εκφραστικά ονόματα, τα οποία δηλώνουν το χορευτικό τους ταλέντο. Ένας εξ αυτών ονομάζεται Λόρδιος, δηλαδή έχει λυγισμένη τη ράχη προς τα πίσω, ενώ ένας άλλος Αδήσιος, αυτός που προκαλεί ευχαρίστηση.

Η παρουσία των κωμαστών σε αυτή την αγγειογραφία δείχνει ότι η μυθολογική σκηνή δεν είναι πραγματικά μυθολογική σκηνή. Εδώ, ο σκοπός του αγγειογράφου, άλλωστε, δεν ήταν να απεικονίσει ένα επεισόδιο του μύθου της Λερναίας Ύδρας, αλλά πιθανότατα, ένα τμήμα θεατρικού δρωμένου με μυθολογικό περιεχόμενο.

Τα σπέρματα αυτά -στην προκειμένη περίπτωση- έγκεινται ακριβώς στην εμπλοκή με τον μύθο. Η τραγωδία παρουσιάζει επί σκηνής εκδοχές αρχαίων μύθων. Μια παράλληλη εξέλιξη διαπιστώνεται και σε έναν πολιτισμό πολύ μακρινό που δεν έχει καμία επαφή με τον ελληνικό, αυτόν της Ιαπωνίας. Στην Ιαπωνία, πριν εμφανιστεί το σοβαρό και μεγαλοπρεπές θεατρικό είδος που είναι γνωστό ως Θέατρο Νο, κυριαρχούσαν, ως επί το πλείστον, δύο μορφές θεάτρου.

Αφενός, ήταν το λεγόμενο Dengaku, το οποίο κατάγεται από τελετουργικά άσματα και χορευτικά δρώμενα, που εκτελούνταν κατά τη διάρκεια της σποράς του ρυζιού με εμφανώς γονιμικό χαρακτήρα. Σκοπός του ήταν να ενισχύσει μαγικά τη γονιμότητα της γης την ώρα που της φύτευαν το ρύζι. Και αφετέρου, ήταν το Sarugaku, το οποίο εισήχθη από την Κίνα, με έντονα κωμικό χαρακτήρα και συμπερίληψη σκετς, ακροβατικά νούμερα, ταχυδακτυλουργικές επιδείξεις. Ο συνδυασμός του Dengaku με το Sarugaku οδήγησε στο σοβαρό Θέατρο No, γύρω στο τέλος του 14ου αιώνα.

Στην Ιαπωνία, δηλαδή, όπως και στην Ελλάδα, φαίνεται ότι το σοβαρό θέατρο έλκει την καταγωγή του από λαϊκά, φαιδρά και κάποτε χορευτικά δρώμενα.

Like my facebook page

Follow my insta page

Προσωπικός Λογαριασμός (fb) ΚΣ

Προσωπικός Λογαριασμός (insta) ΚΣ


Δημοσιεύτηκε από τον Αικατερίνη Συμφέρη

Γεια σας, καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα μου. Είμαι πτυχιούχος του τμήματος Θεολογίας και νυν προπτυχιακή φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πτυχίων ξένων γλωσσών: Αγγλικών, Ισπανικών και Ιταλικών. Επιπλέον, είμαι πιστοποιημένη με το Vellum σε Τυφλό Σύστημα, ECPR και ERP Soft1 . Διδάσκω ιστορία, έκθεση, θρησκευτικά, αγγλικά και ιταλικά.

One thought on “Εικονογραφικές μαρτυρίες για τις απαρχές δράματος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Create your website with WordPress.com
Ξεκινήστε
Αρέσει σε %d bloggers: