Δραστηριότητες στην παραλία

Με τα όμορφα καλοκαιρινά ταξίδια η χαλάρωση και η ανανέωση που επέρχεται προσδίδει την ευκαιρία στα παιδιά να έρθουν κοντά στη φύση, αλλά και στους ίδιους τους γονείς, με τους τελευταίους να αποκτούν αποθέματα θετικής ενέργειας συνδυαστικά με άπλετη διασκέδαση. Ο δημιουργικός χρόνος με τα παιδιά, ενώ θα υποβόσκει το στοιχείο της μάθησης με πιο χαλαρό και απελευθερωτικό τρόπο, δύναται να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή τους μαθαίνοντας συνάμα σημαντικά πράγματα γύρω από την προσωπικότητά του και ανακαλύπτοντας κρυφά ενδιαφέροντα.

Απαραίτητο είναι όσο κρατάνε οι δραστηριότητες στην παραλία να τηρούνται κάποιοι βασικοί κανόνες υγιεινής παράλληλα με την αίσθηση της χαλάρωσης και της ξενοιασιάς χωρίς την αυστηρότητα των υποχρεώσεων.

Μια αρκετά πρωτότυπη δράση είναι ο ρόλος του δημοσιογράφου, με νοητή φωτογραφική μηχανή στο χέρι, όπου τα παιδιά είναι έτοιμοι να θέσουν τα θεμέλια και να φτιάξουν ένα «ρεπορτάζ» εικόνων από την φύση εξολοκλήρου δικό τους. Βέβαια, όσο πιο μικρά στην ηλικία είναι, τόσο περισσότερο θα ενθουσιαστούν και θα απορροφηθούν πλήρως, ώστε να έχουν κίνητρο να συγκεντρώσουν πέτρες, φύλλα, άμμο και κάθε λογής αντικείμενο για το δημοσιογραφικό τους σκοπό, αλλά ακόμη πιο κύριο είναι ότι θα ανακαλύψουν, θα εξερευνήσουν και θα διευρύνουν τα όρια της φαντασίας τους.

Ανεξάρτητα από τον προορισμό, ένα ταξίδι είναι ένα «μάθημα» γεωγραφίας, μετεωρολογίας, τοπογραφίας, ανάγνωσης και γραφής. Μπορεί να αποτελέσει μια εκπληκτική ευκαιρία για τα παιδιά να γνωρίσουν τον κόσμο.

Μαρία Λαζαρίδου, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια

Παρομοίως, ενδιαφέρον είναι το παιχνίδι πειρατών και κυνήγι κρυμμένου θησαυρού με την αναζήτηση αντικειμένων να οδηγούν στον μεγάλο θησαυρό, που οι γονείς θα ορίσουν. Αυτός ο θησαυρός θα μπορούσε να είναι κοχύλια, πέτρες, ή -ακόμα- και αντικείμενα-θησαυροί, που άφησαν στο πέρασμά τους άλλοι λυόμενοι. Έπειτα, ο θησαυρός αυτός μπορεί να τοποθετηθεί στο σπίτι, σε ένα αυτοδημιούργητο «κουτί αναμνήσεων».

Φυσικά, αδύνατο είναι να απουσιάζουν όλα εκείνα τα καλοκαιρινά παιχνίδια, προαπαιτούμενα για την δημιουργία εντυπωσιακών κάστρων στην άμμο, και πηγαδιών. Ακόμη, τα αγγελάκια δεν προϋποθέτουν μόνο χιόνι για την κατασκευή τους, αλλά δύνανται να δημιουργηθούν εξίσου και από άμμο, όπως, επίσης, και ο επονομαζόμενος αμμ-άνθρωπος! Η ανατρεπτική ιδέα -από τον αντίστοιχο χιονάνθρωπο του χειμώνα με το χιόνι- θα ενθουσιάσει τα παιδιά και θα είναι μια απίστευτη ιστορία που θα εξιστορούν στους φίλους τους, όταν ξανά θα επιστρέψουν στα σχολικά έδρανα. Τέλος, ένα ευφάνταστο παιχνίδι είναι η τρίλιζα στην άμμο από βότσαλα με την καταμέτρηση του σκορ να κάνει την απόλαυση έτι μεγαλύτερη.

Η αναζήτηση κοχυλιών και βότσαλων στην παραλία, ή η ανάθεση αυτών στα παιδιά, που, βέβαια, θα γίνει εντός του οπτικού πεδίου των γονιών, είναι μια ενεργητική δραστηριότητα, την οποία θα απολαύσουν όλες οι πλευρές. Εδώ, προάγεται και ο παιδαγωγικός χαρακτήρας, όπου τα παιδιά θα αισθανθούν ότι έχουν ελευθερία, ότι είναι οι υπεύθυνοι προκειμένου να διεκπεραιώσουν την εργασία αυτή, και ακριβώς εκεί σκαλίζεται η προσωπικότητα και χτίζεται η εμπιστοσύνη με τον εαυτό τους και όχι μόνο. Επίσης, θα είναι αρκετά απασχολημένα με κάτι ενδιαφέρον για αυτά. Στην συνέχεια, όσα αντικείμενα έχουν συγκεντρώσει μπορούν να αποτελέσουν ένα δεύτερο στάδιο διαπαιδαγώγησης και δραστηριότητας, που είναι η δημιουργία ενός κολάζ, η ζωγραφιά πάνω σε αυτά ή η ίδια διακόσμηση αυτών στο σπίτι.

Like my facebook page

Follow my insta page

Προσωπικός Λογαριασμός (fb) ΚΣ

Προσωπικός Λογαριασμός (insta) ΚΣ


Δημοσιεύτηκε από τον Αικατερίνη Συμφέρη

Γεια σας, καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα μου. Είμαι πτυχιούχος του τμήματος Θεολογίας και νυν προπτυχιακή φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πτυχίων ξένων γλωσσών: Αγγλικών, Ισπανικών και Ιταλικών. Επιπλέον, είμαι πιστοποιημένη με το Vellum σε Τυφλό Σύστημα, ECPR και ERP Soft1 . Διδάσκω ιστορία, έκθεση, θρησκευτικά, αγγλικά και ιταλικά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Create your website with WordPress.com
Ξεκινήστε
Αρέσει σε %d bloggers: