Καταγωγή δράματος κατά Ηρόδοτον

Στο Ε΄ Βιβλίο των Ιστοριών, ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι στη Σικυώνα, κοντά στο σημερινό Κιάτο στη βορειοανατολική Πελοπόννησο, οι κάτοικοι τιμούσαν τον μυθικό ήρωα Άδραστο με διάφορους τρόπους και μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονταν και οι «τραγικοί χοροί».

Ο Κλεισθένης, τύραννος στις απαρχές του 6ου αιώνα της Σικυώνας, θέλησε να καταργήσει τη λατρεία του ήρωα Αδράστου, γιατί ο τελευταίος είχε καταγωγή από το Άργος. Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι σχέσεις της Σικυώνας και του Άργους ήταν εχθρικές. Για να πετύχει τον στόχο του, εισήγαγε από τη Θήβα τη λατρεία του ήρωα Μελανίππου πιστεύοντας ότι δημιουργούσε ένα αντίπαλο δέος, που θα συνέβαλε στην εξάλειψη κάθε ίχνους της λατρείας του Αδράστου.

Σύμφωνα με την μυθολογία, ο Μελάνιππος ήταν θανάσιμος εχθρός του Αδράστου, ειδικότερα, ήταν ένας από τους ήρωες που υπερασπίστηκαν τη Θήβα ενάντια στην εκστρατεία των Επτά επί Θήβας με αρχηγό της εκστρατείας να ήταν, βεβαίως, ο Άδραστος.

Οι Σικυώνιοι απέδιδαν όλες τις προβλεπόμενες τιμές στον Άδραστο και ιδιαίτερα σε σχέση με τα παθήματά του του απένεμαν τιμή με τραγικούς χορούς. Όταν ο Κλεισθένης εγκαθίδρυσε τη λατρεία για τον Μελάνιππο μετέφερε προς τιμήν του όλες τις προαναφερόμενες θυσίες και γιορτές, που κατάργησε από την λατρεία του προηγούμενου τιμητικού προσώπου.

Εξαίρεση, όμως, αποτελεί η εξής μία: οι χορικές εκτελέσεις, οι τραγικοί χοροί, τους οποίους τελούσαν προς τιμήν του Αδράστου, δεν τους μετέφερε στη λατρεία του Μελανίππου, αλλά τῷ Διονύσῳ ἀπέδωκε. Διαλέγει ο Ηρόδοτος ένα ρήμα που σημαίνει στα αρχαία ελληνικά: επιστρέφω σε κάποιον κάτι που του ανήκει δικαιωματικά.

Βέβαια, στο σημείο αυτό είναι καλό να τονιστεί ότι επικρατεί ένα ομιχλώδες σύννεφο άγνοιας ως προς το τι ακριβώς ήταν αυτοί οι τραγικοί χοροί και για ποιον λόγο ο Ηρόδοτος τους κατονομάζει «τραγικούς». Ενδεχομένως, επειδή αφορούσαν έναν ήρωα του μυθικού παρελθόντος, τον Άδραστο, και πιθανώς αφηγούνταν τα πάθεά του, να θύμισε στον Ηρόδοτο τους χορούς της τραγωδίας, που, επίσης, αφορούσαν ήρωες του μυθικού παρελθόντος. Δεν χωράει αμφιβολία, πάντως, ότι οι τραγικοί χοροί της Σικυώνας θα πρέπει ασφαλώς να είχαν θρηνητικό χαρακτήρα.

Κλείνοντας, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το υπογραμμίζει ακόμη, σαν να επρόκειτο για κάτι απροσδόκητο και αξιοπερίεργο, ότι, δηλαδή, με τους τραγικούς χορούς οι Σικυώνιοι δεν τιμούσαν τον Διόνυσο. Και αυτό, διότι φάνταζε αυτονόητο, πως οι αναγνώστες του θα συνέδεαν περίπου αυτόματα τους τραγικούς χορούς με τη λατρεία του Διονύσου.

Like my facebook page

Follow my insta page

Προσωπικός Λογαριασμός (fb) ΚΣ

Προσωπικός Λογαριασμός (insta) ΚΣ


Δημοσιεύτηκε από τον Αικατερίνη Συμφέρη

Γεια σας, καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα μου. Είμαι πτυχιούχος του τμήματος Θεολογίας και νυν προπτυχιακή φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πτυχίων ξένων γλωσσών: Αγγλικών, Ισπανικών και Ιταλικών. Επιπλέον, είμαι πιστοποιημένη με το Vellum σε Τυφλό Σύστημα, ECPR και ERP Soft1 . Διδάσκω ιστορία, έκθεση, θρησκευτικά, αγγλικά και ιταλικά.

One thought on “Καταγωγή δράματος κατά Ηρόδοτον

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Create your website with WordPress.com
Ξεκινήστε
Αρέσει σε %d bloggers: