Εξ αποστάσεως σχολική εκπαίδευση και οικογένεια

Tα κύρια σημεία της συνεργασίας σχολείου-οικογένειας στο πλαίσιο της νέας εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, που απέβη αναγκαία λόγω των απαιτούμενων συνθηκών, είναι τα ακόλουθα.

Αρχικά, ένα βασικό ζητούμενο της έγκειται στην προσβασιμότητα. Οι εκπαιδευτικοί της κάθε σχολικής μονάδας αξιοποίησαν κάθε δυνατό μέσο, αποκατέστησαν άμεσα την επικοινωνία με τις περισσότερες οικογένειες και αναζήτησαν αποτελεσματικούς τρόπους επικοινωνίας για ενημέρωση και συνεργασία, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν όλα τα παιδιά στα νέα δεδομένα.

Έπειτα, στο πλαίσιο της διαμόρφωσής της έγινε μια άτυπη και ανεπίσημη, αλλά ρεαλιστική χαρτογράφηση του εξοπλισμού των οικογενειών, καθώς στάθηκε τάχιστα αντιληπτό ότι δεν διέθεταν όλοι υπολογιστή ή tablet, σύνδεση με το διαδίκτυο, εκτυπωτές, ενώ πολλές διαδικασίες επιτυγχάνονταν και από τα κινητά γονιών και παιδιών.

Τρίτον, η υλοποίησή της -σύμφωνα με τις οδηγίες του ΥΠΑΙΘ- απαιτούσε την εγγραφή των μαθητών στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ). Η διαδικασία ήταν αρκετά πολύπλοκη για τους γονείς και την υλοποίησαν με την αρωγή και την υποστήριξη των διευθυντών και των εκπαιδευτικών των σχολείων.

Τέταρτον, οι εκπαιδευτικοί κάθε σχολικής μονάδας εξαρχής ενημέρωναν -και συνεχίζουν να ενημερώνουν- τους γονείς για όλες τις εξελίξεις. Η ενημέρωση απαιτείται να είναι έγκαιρη, μα και έγκυρη.

Οι τρόποι της συνεργασίας τους πραγματοποιούνται με την αξιοποίηση όλων των δυνατών μέσων επικοινωνίας, στα οποία υλοποιούνται οι απαραίτητες ενέργειες. Πιο συγκεκριμένα, αναρτάται το αναγκαίο υλικό για την εμψύχωση των παιδιών, οι ανακοινώσεις ή ενημερώσεις του σχολείου, αλλά και η ανατροφοδότηση για τις δραστηριότητες των μαθητών.

Ένας εξ αυτών επιτυγχάνεται τηλεφωνικώς και αποτέλεσε το βασικό μέσο προκειμένου να συγκεντρωθούν τα e-mails των γονιών όλων των μαθητών. Έπεται η Ιστοσελίδα ή το ιστολόγιο του σχολείου, καθώς και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία οι εκπαιδευτικοί είχαν δημιουργήσει σελίδες και ομάδες ενημέρωσης. Τέλος, δεν θα δύνανται να παραληφθούν οι πλατφόρμες ασύγχρονης και σύγχρονης επικοινωνίας, όπως η η-τάξη, η e-me, το WebEx και, φυσικά, το πρόγραμμα πραγματοποίησης των τηλεδιασκέψεων.

Συνεπώς, εύλογα, το κέντρο βάρους μετατοπίζεται από την προφορική στη γραπτή επικοινωνία καθιστώντας ιδιαίτερα σημαντικό η συνεργασία με την οικογένεια να γίνεται ομαλά, αποτελεσματικά και χωρίς προβλήματα.

Η επικοινωνία που αναπτύσσει κάθε άτομο εξαρτάται από ένα πλήθος παραγόντων, που αφορούν στα προσωπικά επικοινωνιακά βιώματα, την προσωπικότητα, τους στόχους, τις επιθυμίες, τα συναισθήματα, τις προτεραιότητες, τις αντιλήψεις, την ηλικία, το φύλο του. Η επικοινωνιακή συμπεριφορά κάθε ατόμου, και κατά επέκταση των γονέων, διαφέρει, διότι υπάρχουν ποικίλες εμπειρίες, βιώματα και επικοινωνιακές-γνωστικές αφετηρίες.

Κάθε γονέας έχει τον δικό του τρόπο να επικοινωνεί με τα παιδιά του, με τους άλλους γονείς, με τους γύρω του, με το σχολικό περιβάλλον.

Galvin, Braithwaite, Schrodt, Bylund

Ο θεσμός της οικογένειας βρίσκεται σε μια διαρκή εξέλιξη και μεταβολή.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό πεδίο της οικογενειακής επικοινωνίας, η ποιότητα της επικοινωνιακής συμπεριφοράς κάθε γονέα δημιουργεί διαφορετική δυναμική επικοινωνίας με τα μέλη της οικογένειας αλλά και με τους άμεσα εμπλεκόμενους μαζί τους. Κάθε οικογένεια είναι μια διαφορετική περίπτωση.

Segrin & Flora, Schwarz

Τα βασικά χαρακτηριστικά της επικοινωνίας είναι η σταθερότητα και συστηματικότητα και η αμεσότητα, διότι η ενημέρωση από το σχολείο διέπεται από εγκυρότητα -ακολουθώντας πάντα την επίσημη από το Υπουργείο. Ακόμη, είναι η φιλικότητα και η υποστήριξη, σε σαφές και οριοθετημένο πλαίσιο, ως αξιόπιστη, επαγγελματική και ποιοτική, ώστε να αποφευχθεί η παροχή περιθωρίων για τυχόν παρεξηγήσεις, και, βέβαια, η απλότητα, δίχως να θεωρείται τίποτα αυτονόητο, αλλά να δηλώνεται με σαφήνεια και συνέπεια σε μικρές σύντομες προτάσεις.

Κλείνοντας, το περιεχόμενο της επικοινωνίας οφείλει να αφορά κάθε είδους ενημέρωση των μαθητών, πληροφορίες από τον Σύλλογο Διδασκόντων, με την επικείμενη εκάστοτε δράση -όπως κεντρική ενημέρωση για τον τρόπο εφαρμογής- και συχνότητα επικοινωνίας και υλικού. Ακόμη, ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και των άλλων επίσημων φορέων, όπως τα ΚΕΣΥ, ΠΕΚΕΣ, ΙΕΠ, είναι χρήσιμες για την ενημέρωση των εκπαιδευτικών της παράλληλης στήριξης. Και, φυσικά, υποστηρικτικό υλικό, όπως ιστοσελίδες και έντυπα, λόγου χάρη από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Like my facebook page

Follow my insta page

Προσωπικός Λογαριασμός (fb) ΚΣ

Προσωπικός Λογαριασμός (insta) ΚΣ


Δημοσιεύτηκε από τον Αικατερίνη Συμφέρη

Γεια σας, καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα μου. Είμαι πτυχιούχος του τμήματος Θεολογίας και νυν προπτυχιακή φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πτυχίων ξένων γλωσσών: Αγγλικών, Ισπανικών και Ιταλικών. Επιπλέον, είμαι πιστοποιημένη με το Vellum σε Τυφλό Σύστημα, ECPR και ERP Soft1 . Διδάσκω ιστορία, έκθεση, θρησκευτικά, αγγλικά και ιταλικά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Create your website with WordPress.com
Ξεκινήστε
Αρέσει σε %d bloggers: