Μνήμη αποτομής κεφαλής Τιμίου Προδρόμου Βαπτιστή Ιωάννη

Η εν λόγω γιορτή τιμάται την 29η κάθε Αυγούστου ως σταθερή εορτή. Πρόκειται για τον αποκεφαλισμό του Ιωάννη του Προδρόμου από τον βασιλέα της Ιουδαίας Ηρώδη.

Από τον εξελληνισμένο εβραϊκό Γιοχανάν, που σημαίνει «παρά Θεώ εύρον χάριν», γεννήθηκε με θαυμαστό τρόπο σε θρησκευόμενη οικογένεια ως τέκνο του ιερέα Ζαχαρία, που συγγενικά συνδέεται και με την Παρθένο Μαρία, και τη γηραιά Ελισάβετ. Βέβαια, ήταν συγγενής του Ιησού Χριστού με έξι μόλις μήνες μεγαλύτερος. Ακόμη, ήταν ευσεβής και ταπεινός, ζούσε απλά και φτωχικά στην έρημο -ως Ναζωραίος ασκητής. Σύμφωνα με τον Μάρκο, ο Ηρώδης χαρακτηρίζει τον Βαπτιστή Ιωάννη, υπήρξε «δίκαιος» και «άγιος» έναντι Θεού και ανθρώπων.

Ως ο τελευταίος από την πλειάδα των προφητών και συνδέει την Καινή με την Παλαιά Διαθήκη. Σκοπός της ζωής του στάθηκε η αναγγελία της ενανθρώπισης του Υιού του Θεού τονίζοντας τη λύτρωση που θα φέρει ο αναμενόμενος Μεσσίας και καλεί πάσι σε μετάνοια. Λαμβάνει την προσωνυμία «Πρόδρομος», γιατί με το κήρυγμα και με το έργο του σήμανε το ελπιδοφόρο μήνυμα της έλευσης του Ιησού Χριστού. Επιπλέον, χαρακτηρίζεται και «Βαπτιστής», διότι βάπτιζε τους ανθρώπους στον Ιορδάνη ποταμό, εξομολογώντας τις αμαρτίες σαν συμβολική πράξη καθαρμού, και βάπτισε τον Ιησού Χριστό, ώστε να δοθεί με αυτόν τον τρόπο η ευκαιρία της επιφανείας του Τριαδικού Θεού.

Έζησε ασκητικό βίο στην έρημο και δεν δίστασε να ελέγξει απερίφραστα και κατά πρόσωπο την αδικία και την ηθική υπόσταση των ανθρώπων της εποχής του, λέγοντας, μάλιστα, ότι δεν επιτρέπεται από το νόμο του Θεού να έχει ο Ηρώδης τη γυναίκα του ίδιου του αδελφού Φιλίππου. Στάθηκε η αιτία να συλληφθεί και να φυλακισθεί από τον τοπάρχη της Ιουδαίας Ηρώδη Αντύπα, όμως, τον διατηρούσε ζωντανό στη φυλακή, γιατί φοβόταν να τον σκοτώσει, επειδή ο λαός τον αγαπούσε, ακολουθούσε το κήρυγμά του, σεβόταν τη διδαχή του και πίστευε στο προφητικό του κήρυγμα για την έλευση του αναμενόμενου Σωτήρα.

Στη γιορτή των γενεθλίων του, υποσχέθηκε να χαρίσει οτιδήποτε στη Σαλώμη. Η αιμοβόρος Ηρωδιάδα, βρήκε την ευκαιρία να εκδικηθεί και να απαλλαγεί από την φυσική παρουσία του Ιωάννη, συμβούλεψε την κόρη της, έτσι, να ζητήσει στο πιάτο το κεφάλι του Ιωάννη ως δώρο γενεθλίων και ο Αντύπας για να την ευχαριστήσει διέταξε τον αποκεφαλισμό του Ιωάννη. Βέβαια, κηρύσσεται ως μέρα νηστείας, διότι ο Ιωάννης θανατώθηκε εξαιτίας της οινοποσίας και του ακράτου ηδονισμού ενός βασιλιά σε ένα συμπόσιο, εκείνο της εορτής των γενεθλίων του.

Ο Τίμιος του Κυρίου Πρόδρομος, ζούσε για την αγάπη και τη δόξα του Χριστού και την υπέγραψε με την ίδια του την κεφαλή. Συνεπώς, αρνείται την διαστροφή της αμαρτίας που αποκτηνώνει τον άνθρωπο και συνάμα επικυρώνει την αλήθεια. Θα παραμένει στους αιώνες υπόδειγμα σε όλους όσους θέλουν να υπηρετούν την αλήθεια και να αγωνίζονται κατά της διαφθοράς. Σε όλους τους ορθοδόξους ναούς η μορφή του εικονίζεται δίπλα στο Δεσπότη Κύριο, δεξιά της Ωραίας Πύλης.

Like my facebook page

Follow my insta page

Προσωπικός Λογαριασμός (fb) ΚΣ

Προσωπικός Λογαριασμός (insta) ΚΣ


Δημοσιεύτηκε από τον Αικατερίνη Συμφέρη

Γεια σας, καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα μου. Είμαι πτυχιούχος του τμήματος Θεολογίας και νυν προπτυχιακή φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πτυχίων ξένων γλωσσών: Αγγλικών, Ισπανικών και Ιταλικών. Επιπλέον, είμαι πιστοποιημένη με το Vellum σε Τυφλό Σύστημα, ECPR και ERP Soft1 . Διδάσκω ιστορία, έκθεση, θρησκευτικά, αγγλικά και ιταλικά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Create your website with WordPress.com
Ξεκινήστε
Αρέσει σε %d bloggers: