Ξενοφοβία

<p class="has-drop-cap" value="<amp-fit-text layout="fixed-height" min-font-size="6" max-font-size="72" height="80">Η ξενοφοβία ορίζεται ως «ένας νοσηρός φόβος των ξένων-αλλοδαπών ή των ξένων χωρών». Η ξενοφοβία είναι μια αντίληψη που βασίζεται σε κοινωνικά κατασκευασμένες εικόνες και ιδέες και όχι σε ορθολογικά και αντικειμενικά δεδομένα. Η προαναφερθείσα υποτιμά τα σύνθετα κοινωνικά και πολιτισμικά φαινόμενα, περιορίζοντάς τα σε απλουστευτικά καλές και κακές εκδοχές της πραγματικότητας.Η ξενοφοβία ορίζεται ως «ένας νοσηρός φόβος των ξένων-αλλοδαπών ή των ξένων χωρών». Η ξενοφοβία είναι μια αντίληψη που βασίζεται σε κοινωνικά κατασκευασμένες εικόνες και ιδέες και όχι σε ορθολογικά και αντικειμενικά δεδομένα. Η προαναφερθείσα υποτιμά τα σύνθετα κοινωνικά και πολιτισμικά φαινόμενα, περιορίζοντάς τα σε απλουστευτικά καλές και κακές εκδοχές της πραγματικότητας.

Ως νεολογισμός η ξενοφοβία δεν φέρει κανένα ιστορικό φορτίο και κατανοείται ετυμολογικά από τους χρήστες της ελληνικής γλώσσας ως ο φόβος που προκαλείται από ξένους. Σε αυτήν την περίπτωση, εάν εντοπίζεται κάποια επιθετική συμπεριφορά, τότε προέρχεται από εκείνον που προξενεί τον φόβο και όχι από εκείνον που φοβάται. Πρόκειται για μια έννοια όπου θύτες και θύματα δεν οριοθετούνται με τον ίδιο σαφή τρόπο.

Στην εν λόγω περίπτωση, ο ξενόφοβος μπορεί να κατηγορηθεί για αδικαιολόγητο φόβο ‑με την απόδειξη του γεγονότος ότι ο φόβος δεν είναι δικαιολογημένος να ανήκει στις υποχρεώσεις των άλλων ατόμων. Συνήθως, την απόδειξη αυτή «οφείλουν» οι ίδιοι οι ξένοι, εκείνοι που υπερασπίζονται την παρουσία των ομοίων, και, τέλος, επιτρέπουν την έλευσή τους.

Σε μια άλλη όψη του νομίσματος, της υποτιθέμενης επικινδυνότητας των μεταναστών, δημιουργείται «ξενοφοβία» η οποία ανατροφοδοτεί τον ρατσισμό. Αφενός υφίσταται η νόμιμη χρήση καταστολής για απελάσεις, διώξεις, περιοριστικές διατάξεις, και αφετέρου στην πράξη δημιουργεί ή υποδαυλίζει, αντί να καταπολεμά, την ξενοφοβία.

Στο ελληνικό πλαίσιο, η επιλογή της λέξης «ξενοφοβία» περικλείει μια αρκετά συγκεκριμένη λειτουργικότητα, η οποία, συμβαδίζει με την αποκτηθείσα εκείνη ίδια έννοια της υπόλοιπης Ευρώπης. Στον ευρωπαϊκό πολιτικό και επιστημονικό λόγο η έννοια της ξενοφοβίας έχει χαρακτηριστεί στα περισσότερα κείμενα των οργανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης, και στη συνέχεια στον επίσημο πολιτικό λόγο των διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών ‑σε μεγάλο βαθμό- ως το αποτέλεσμα του γεγονότος.

Κυρίως, όμως, παραλείπεται ο θεσμοθετημένος ρατσισμός, κράτους και υπηρεσιών. Πρόκειται για πολύ σημαντικές παραλείψεις με σοβαρές επιπτώσεις στην μελέτη και αντιμετώπισή του. Το φάσμα της υποτελούς διαβίωσης είναι ευρύ. Διαθέτει, βέβαια, ως πυρήνα πάντοτε τον απόλυτο ή σχετικό αποκλεισμό από δημόσια και κοινωνικά αγαθά, λόγου χάρη την εκπαίδευση, την απασχόληση και την συμμετοχή στα κοινά.

Like my facebook page

Follow my insta page

Προσωπικός Λογαριασμός (fb) ΚΣ

Προσωπικός Λογαριασμός (insta) ΚΣ


Δημοσιεύτηκε από τον Αικατερίνη Συμφέρη

Γεια σας, καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα μου. Είμαι πτυχιούχος του τμήματος Θεολογίας και νυν προπτυχιακή φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πτυχίων ξένων γλωσσών: Αγγλικών, Ισπανικών και Ιταλικών. Επιπλέον, είμαι πιστοποιημένη με το Vellum σε Τυφλό Σύστημα, ECPR και ERP Soft1 . Διδάσκω ιστορία, έκθεση, θρησκευτικά, αγγλικά και ιταλικά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Create your website with WordPress.com
Ξεκινήστε
Αρέσει σε %d bloggers: