Πολιτισμός, πολιτιστικός και πολιτισμικός

Ποια η διαφορά που έγκεινται στους όρους;

Αφενός ο όρος «πολιτισμός» δεν αναφέρεται σε ένα γενικό ορισμό, καθώς υπάρχει μια διαφοροποίηση τόσο από χώρα σε χώρα όσο και από εποχή σε εποχή. Ο πολιτισμός είναι το σύνολο των υλικών και πνευματικών επιτευγμάτων ενός κοινωνικού συνόλου σε ορισμένη ή μη εποχή. Σήμερα, ο όρος πολιτισμός, στην ελληνική, αποδίδει το σύνολο των υλικών και πνευματικών δημιουργημάτων και επιτευγμάτων μιας ομάδας ανθρώπων ή όλης της ανθρωπότητας.

Αυτό το σύνολο περιλαμβάνει τις γνώσεις, τα πιστεύω, τις στάσεις των ανθρώπων και όλα τα πολιτιστικά και τεχνολογικά προϊόντα της δράσης τους. Σε αυτά συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η γλώσσα, η τέχνη, η συμπεριφορά, οι αντιλήψεις, οι φιλοσοφικές θεωρίες, οι θρησκείες, οι επιστήμες, τα έθιμα, οι θεσμοί, οι συνήθειες. Ο όρος πολιτισμός αναφέρεται περισσότερο σε συλλογικές προόδους και επιτεύγματα.

Η λέξη πολιτισμός χρησιμοποιείται, για να εκφράσει κάτι πανανθρώπινο, διαχρονικό και υψηλής αξίας για την ιστορία του ανθρώπου. Η έννοιά της υπερβαίνει τον χώρο και τον χρόνο ακόμη και όταν ο πολιτισμός χρησιμοποιείται μέσα στο πλαίσιο της καθημερινότητας. Προβάλλεται ως το ιδανικό, που προκαλεί το δέος και τον θαυμασμό, γιατί ξεκινά ως επίτευγμα του παρελθόντος, που διαπερνά το σήμερα και εξακριβώνεται στο μέλλον, ως δυνατότητα και πάλι. Είναι, επίσης, διαχρονικά ο συνεκτικός δεσμός όλων των διαφορετικών ομάδων που συνυπάρχουν στην ελληνική κοινωνία, και συνέχονται ως συλλογική φαντασιακή κοινότητα, εθνική και θρησκευτική.

Ακόμη και όταν χρησιμοποιείται στον πληθυντικό, ως πολιτισμοί, με μία πιο επιμεριστική και πλουραλιστική χρήση, αναφέρεται σε εκφάνσεις της καθημερινής ζωής του ανθρώπου, λόγου χάρη ο πολιτισμός της επικοινωνίας, ο πολιτισμός της κατανάλωσης, ο πολιτισμός της πολιτικής και σε βιώματα της κοινωνικής και ατομικής ζωής και τα προϊόντα τους, όπως είναι οι τέχνες και οι θεσμοί, δεν χάνει η έννοια το υψηλό αξιολογικό της περιεχόμενο.

Μάλιστα, πολλές φορές χρησιμοποιείται με μία έννοια διακινδύνευσης και αναφέρεται σε έναν πολιτισμό σε κρίση, χωρίς, όμως, να χάνει ο όρος την υψηλή του αίγλη. Έτσι, είτε αναφέρεται σε υψηλής αξίας καταστάσεις είτε σε καθημερινές πρακτικές, η έννοια πολιτισμός φαίνεται να αποδίδει το σύνολο των ανθρωπίνων δημιουργημάτων, που βρίσκονται σε συνεχή κίνηση και μεταβολή, δίχως να αφήνει πολλά περιθώρια χρήσης άλλου όρου.

Αφετέρου, στην σύγχρονη γλωσσική επικοινωνία η λέξη «πολιτιστικός» χρησιμοποιείται για τον πολιτισμό ως σύνολο δραστηριοτήτων και αφορά και τον τεχνολογικό πολιτισμό, ενώ η λέξη «πολιτισμικός» τείνει να δηλώσει περισσότερο την αφηρημένη πλευρά του πολιτισμού, καθώς και τον πολιτισμό ως πνευματική καλλιέργεια, αν και οι διαφορές στην ουσία δεν υπάρχουν. Γλωσσολογικά, δηλαδή, ο χαρακτηρισμός «πολιτιστικός» είναι περισσότερο δυναμικός, ενώ ο χαρακτηρισμός «πολιτισμικός» περισσότερο στατικός.

Μια άλλη εννοιολογική οριοθέτηση που μπορεί να παραθέσει κανείς είναι ότι ο όρος «πολιτιστικός» αναφέρεται σε διαμορφωμένες και παγιωμένες θέσεις, αξίες ή φορείς που παρουσιάζουν αυτήν την δραστηριότητα ως ένα έτοιμο προϊόν και ο όρος «πολιτισμικός» αναφέρεται στις διαδράσεις ανθρώπων, φορέων αξιών και πρακτικών που ενεργοποιούνται, ηθελημένα και αθέλητα, κατά την διάρκεια της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Like my facebook page

Follow my insta page

Προσωπικός Λογαριασμός (fb) ΚΣ

Προσωπικός Λογαριασμός (insta) ΚΣ


Δημοσιεύτηκε από τον Αικατερίνη Συμφέρη

Γεια σας, καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα μου. Είμαι πτυχιούχος του τμήματος Θεολογίας και νυν προπτυχιακή φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πτυχίων ξένων γλωσσών: Αγγλικών, Ισπανικών και Ιταλικών. Επιπλέον, είμαι πιστοποιημένη με το Vellum σε Τυφλό Σύστημα, ECPR και ERP Soft1 . Διδάσκω ιστορία, έκθεση, θρησκευτικά, αγγλικά και ιταλικά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Create your website with WordPress.com
Ξεκινήστε
Αρέσει σε %d bloggers: