Διαπολιτισμικότητα

Η διεθνής και ευρέως χρησιμοποιούμενη έννοια της «διαπολιτισμικότητας» αποπειράται να διατρανώσει μια διαλεκτική σχέση, μια δυναμική διαδικασία αλληλεπίδρασης και αμοιβαίας αναγνώρισης ανάμεσα σε άτομα ποικίλων εθνικών και μεταναστευτικών ομάδων, δηλαδή, την συνεργασία ανάμεσα σε άτομα που τα χαρακτηρίζει η πολιτισμική ετερότητα.

Συγκεκριμένα στο επίπεδο της εκπαίδευσης, η διαπολιτισμικότητα είναι το ζητούμενο, η καλλιέργεια της νοοτροπίας της αποδοχής της διαφορετικότητας. Άλλωστε, δηλώνει κατά κύριο λόγο την σχέση των διαφορετικών εθνοπολιτισμικών κοινωνικών ομάδων μεταξύ τους.

Η διαπολιτισμικότητα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ισότιμη συνάντηση, αλληλεπίδραση, επικοινωνία και αλληλοεμπλουτισμός φορέων διαφορετικών πολιτισμών. Αποδίδεται με την πρόθεση «δια» τις σχέσεις που δημιουργούνται μεταξύ των πολιτισμικά διαφορετικών ανθρώπων. Μέσω αυτής επιδιώκεται μια κοινωνία, στην οποία κατοικούν πολίτες, οι οποίοι μπορούν να επεξεργάζονται και να κρίνουν με ευκολία τα διάφορα ερεθίσματα του περιβάλλοντος.

Η έννοιά της δεν στοχεύει στην αφομοίωση, αλλά αναφέρεται στις κοινωνικές συνθήκες, οι οποίες επιχειρούν να κατανοήσουν τα διαφορετικά στοιχεία και να προάγουν την ισότητα ευκαιριών στην κοινωνική και οικονομική ζωή.

Από αυτή πηγάζει η διαπολιτισμική εκπαίδευση, η οποία συμπεριλαμβάνει την προσπάθεια να βελτιωθεί η σχολική επίδοση μαθητών διάφορων κοινωνικών ομάδων που προέρχονται από άλλη χώρα, και έχουν διαφορετικές πολιτισμικές αναφορές μέσα από προγράμματα και πρακτικές, όπως επίσης και να διδαχθεί γλώσσα και πολιτισμός στους μαθητές διαφορετικών κοινωνικών ομάδων με διακριτές εθνοπολιτισμικές αναφορές.

Επιπλέον, περικλείει την προσπάθεια διδασκαλίας και κατανόησης στοιχείων διαφορετικών πολιτισμών σε όλους τους μαθητές στο πλαίσιο της επικοινωνίας των πολιτισμών και της διαμόρφωσης πολλαπλών ταυτοτήτων με πρωταρχικό της στόχο την ανάκτηση των ικανοτήτων που συμβάλλουν στην εποικοδομητική συμβίωση μέσα σε ένα πολυπολιτισμικό κοινωνικό ιστό. Φέρνει μαζί της αφενός την αποδοχή και τον σεβασμό του διαφορετικού και αφετέρου την αναγνώριση της πολιτισμικής τους ταυτότητας.

Τέλος, εγκολπώνεται και η προσπάθεια προσαρμογής και εμπλουτισμού όλου του εκπαιδευτικού προγράμματος με στοιχεία πολλαπλών πολιτισμών, με στόχο να αποκτήσουν οι μαθητές ευρύτερους ορίζοντες κατανόησης του σύγχρονου κόσμου και της κοινωνίας συλλήβδην.

Like my facebook page

Follow my insta page

Προσωπικός Λογαριασμός (fb) ΚΣ

Προσωπικός Λογαριασμός (insta) ΚΣ


Δημοσιεύτηκε από τον Αικατερίνη Συμφέρη

Γεια σας, καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα μου. Είμαι πτυχιούχος του τμήματος Θεολογίας και νυν προπτυχιακή φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πτυχίων ξένων γλωσσών: Αγγλικών, Ισπανικών και Ιταλικών. Επιπλέον, είμαι πιστοποιημένη με το Vellum σε Τυφλό Σύστημα, ECPR και ERP Soft1 . Διδάσκω ιστορία, έκθεση, θρησκευτικά, αγγλικά και ιταλικά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Create your website with WordPress.com
Ξεκινήστε
Αρέσει σε %d bloggers: