Άγιος Δημήτριος ο Μεγαλομάρτυς ή Μυροβλύτης

Ο Άγιος Δημήτριος ο Μεγαλομάρτυς ή Μυροβλήτης –ο πολιούχος της Θεσσαλονίκη– γεννήθηκε γύρω στα 280 μ.Χ. στη Θεσσαλονίκη, την τότε γνωστή Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Εκοιμήθη το 306 μ.Χ. μόλις στα 26 έτη ζωής του. Τιμάται από την Ανατολική Ορθόδοξο Εκκλησία στις 26 Οκτώβρη –και στις 8 Νοεμβρίου για αυτούς που ακολουθούν το Ιουλιανό Ημερολόγιο (Παλαιοημερολογίτες)–, καθώς και από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στις 9 Απρίλη.Ο Άγιος Δημήτριος ο Μεγαλομάρτυς ή Μυροβλύτης –ο πολιούχος της Θεσσαλονίκη– γεννήθηκε γύρω στα 280 μ.Χ. στη Θεσσαλονίκη, την τότε γνωστή Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Εκοιμήθη το 306 μ.Χ. μόλις στα 26α έτη ζωής του. Τιμάται από την Ανατολική Ορθόδοξο Εκκλησία στις 26 Οκτώβρη –και στις 8 Νοεμβρίου για αυτούς που ακολουθούν το Ιουλιανό Ημερολόγιο (Παλαιοημερολογίτες)–, καθώς και από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στις 9 Απρίλη.

Καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια. Σε νεαρή ηλικία κατατάχθηκε στον ρωμαϊκό στρατό και έφτασε ως το βαθμό του χιλίαρχου, σε ηλικία μόλις 22 ετών. Όντας ανήσυχο πνεύμα στη χριστιανική πίστη το ύψιστο και αληθινό που αναζητούσε, και συνεπώς έγινε διαπρύσιος κήρυκας αυτής στη Θεσσαλονίκη.

Σχημάτισε ένα κύκλο νεαρών μαθητών και τους δίδασκε την Αγία Γραφή στις υπόγειες στοές κοντά στα δημόσια λουτρά της πόλης. Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας συνάθροισης, οι ειδωλολάτρες τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν ενώπιον του αυτοκράτορα Μαξιμιανού, που παρεπιδημούσε στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, δεν απαρνήθηκε την πίστη του και έτσι φυλακίστηκε.

Στην συνέχεια, ο Νέστορας με την πεποίθηση ότι έχει τη χάρη και τη βοήθεια του Θεού, μπήκε στην παλαίστρα και σκότωσε τον Λυαίο με τον οργισμένο Μαξιμιλιανό να διατάζει τον αποκεφαλισμό του και τη θανάτωση του Δημητρίου με λογχισμούς. Άλλωστε, απεικονίζεται να φορά πανοπλία Ρωμαίου στρατιώτη, κρατώντας ακόντιο, συχνά πάνω σε κόκκινο άλογο.

Σύμφωνα με τα αγιολογικά κείμενα, ο Δημήτριος έζησε και μαρτύρησε στη Θεσσαλονίκη επί Διοκλητιανού, όταν με την παρακίνηση του Γαλέριου, μέλους της Τετραρχίας, έλαβε χώρα ο πιο σκληρός διωγμός των Χριστιανών στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Στρατιώτες του Γαλέριου συνέλαβαν τον «μακαριότατο Δημήτριο εκ γένους των περιδόξων» με την κατηγορία ότι συμμετείχε ενεργά στις χριστιανικές συγκεντρώσεις.

Σημαντικό κέντρο της λατρείας του είναι η Θεσσαλονίκη, όπου τιμάται από την πρωτοχριστιανική περίοδο και έχει ανεγερθεί πεντάκλιτη βασιλική προς τιμήν του. Κατά τους βυζαντινούς χρόνους τιμόταν ως θαυματουργός προστάτης της πόλης από εχθρούς πολιορκητές της και κατά την εορτή του πραγματοποιούνταν θρησκευτική και εμπορική πανήγυρις, τα Δημήτρια, που αναβίωσαν τη δεκαετία του 1960 ως πολιτιστική διοργάνωση.

Στην Ορθόδοξη εκκλησία η αγιοκατάταξη τον περικλείει ως Άγιο, που εδραιώθηκε και διατηρήθηκε κατά τους πρωτοχριστιανικούς και μεσαιωνικούς χρόνους μέσα από την ύπαρξη σημείων της αγιότητας και της μεσιτείας του στο Θεό, δηλαδή, την εικονογράφησή του, την υμνογραφία και τη ναοδομία προς τιμήν του και, κυρίως, τα αγιολογικά κείμενα που διηγούνται το βίο και τα θαύματά του.

Κατά την αγιολογική παράδοση, ο Άγιος Δημήτριος τάφηκε στον ίδιο χώρο όπου ήδη από τον 5ο αι. μ.Χ. χτίστηκε μεγαλοπρεπής ναός, ο οποίος μετά από καταστροφές και αλλαγές αποτελεί το σημερινό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη. Στάθηκε ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα στη Βυζαντινή αυτοκρατορία και η προσκύνηση του αγίου στη Θεσσαλονίκη συνεχίζεται από την πρωτοχριστιανική περίοδο έως και σήμερα. Το υπόγειο λουτρό διατηρήθηκε και διασκευάστηκε σε κρύπτη.

Ο Άγιος Δημήτριος έγινε ο φύλακας και προστάτης της Θεσσαλονίκης και το όνομα «Μυροβλύτης» του δόθηκε από το μύρο που αναβλύζει από τον τάφο του. Η κάρα του αγίου αφαιρέθηκε από το ναό του, από τους Νορμανδούς κατακτητές το 1185, για να καταλήξει σε Ιταλικό μοναστήρι και να επιστρέψει πολύ αργότερα στην Ελλάδα.

Like my facebook page

Follow my insta page

Προσωπικός Λογαριασμός (fb) ΚΣ

Προσωπικός Λογαριασμός (insta) ΚΣ


Δημοσιεύτηκε από τον Αικατερίνη Συμφέρη

Γεια σας, καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα μου. Είμαι πτυχιούχος του τμήματος Θεολογίας και νυν προπτυχιακή φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πτυχίων ξένων γλωσσών: Αγγλικών, Ισπανικών και Ιταλικών. Επιπλέον, είμαι πιστοποιημένη με το Vellum σε Τυφλό Σύστημα, ECPR και ERP Soft1 . Διδάσκω ιστορία, έκθεση, θρησκευτικά, αγγλικά και ιταλικά.

One thought on “Άγιος Δημήτριος ο Μεγαλομάρτυς ή Μυροβλύτης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Create your website with WordPress.com
Ξεκινήστε
Αρέσει σε %d bloggers: