Δημήτρια Θεσσαλονίκης

Ο πολιτιστικός θεσμός των Δημητρίων έχει την προέλευσή του από την παράδοση με την αρχαιότατη ομώνυμη εμποροπανήγυρη, όπου ανταλλάσσονται τα προϊόντα της ενδοχώρας με φρέσκα θαλασσινά προϊόντα, κατά την εποχή του Βυζαντίου και ειδικότερα από τον 10ο αιώνα μ.Χ..

Η ονομασία «Δημήτρια» προκύπτει από το γεγονός ότι πραγματοποιούνταν, αυτές οι ανταλλαγές, κατά τις ημέρες εορτασμού της μνήμης του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου, με τις εκδηλώσεις να υλοποιούνται κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Φιλοξενούνται σε διάφορους χώρους πολιτισμού, κυρίως σε αυτούς που διαχειρίζεται ο Δήμος Θεσσαλονίκης, όπως το Δημαρχιακό Μέγαρο, το Δημοτικό Θέατρο Άνετον, αλλά και σε πολλά Μουσεία, γκαλερί και εξωτερικούς χώρους της πόλης.

Η πανήγυρη άκμασε ήδη από τον 14ο αιώνα, τον επονομαζόμενο και «χρυσό αιώνα» της Θεσσαλονίκης. Αρχικά, η εορτή διέθετε κατά κόρον θρησκευτικό και εμπορικό χαρακτήρα. Παράλληλα, όμως, ο λαός της πόλης κατά τα «Δημήτρια» έβρισκε πολλές διασκεδάσεις και ευκαιρίες ψυχαγωγίας με σχοινοβάτες, γελωτοποιούς, μίμους και θεατρίνους οι οποίοι περιόδευαν στις αγορές και τις γειτονιές. Ενώ, ακόμη, σύμφωνα με τις πηγές, παρουσιάζονταν θεατρικά έργα του αρχαιοελληνικού δραματολογίου καθώς και διαλέξεις φιλοσόφων και λογίων. 

Η αφετηρία της παρακμής επιβραδύνθηκε ιδιαίτερα από την πολιορκία των Οθωμανών, από το 1422 έως και το 1430, χρονιά άλωσης της πόλης.

Ο θεσμός αναβίωσε, ξανά, ως πλαίσιο πολιτιστικών εκδηλώσεων και πάλι από το 1966 και συνεχίζεται ανελλιπώς ως σήμερα με πρωτοβουλία της υπηρεσίας τουριστικών εκδηλώσεων του ΕΟΤ. Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε στις 4 Οκτωβρίου και η διοργάνωση περιελάμβανε 11 εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχόμενου, λόγου χάρη θεατρικές, μουσικές, χορευτικές εκδηλώσεις, εικαστικές εκθέσεις, όπως επίσης και παράλληλες δράσεις διαφόρων τύπων. Σύντομα, ο αριθμός των εκδηλώσεων πολλαπλασιάστηκε, καθότι από το 1973 και έπειτα την διοργάνωση του θεσμού ανέλαβε ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Το 1995 τα Δημήτρια εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση Διεθνών Φεστιβάλ και έλαβαν θέση ανάμεσα στα σημαντικά καλλιτεχνικά γεγονότα της Ευρώπης.

Με την αλλαγή της τοπικής αυτοδιοίκησης το 2010, στο μοντέλο διοργάνωσης των Δημητρίων, κάθε χρονιά ορίζεται εξωτερική επιτροπή καλλιτεχνικών συμβούλων. Παράλληλα η διάρκεια του θεσμού μειώθηκε σημαντικά, στον ένα μήνα αντί των τριών ή τεσσάρων που διαρκούσαν τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου να συμπυκνωθεί και να εντατικοποιηθεί η φεστιβαλική εμπειρία.

Ετησίως πολλές από τις εκδηλώσεις γίνονται με τη συνεργασία των σημαντικότερων πολιτισμικών και εικαστικών φορέων της πόλης, ενώ από το 2015 ξεκίνησαν και αναθέσεις για την παραγωγή καινούριων καλλιτεχνικών έργων, μετατρέποντας τη Θεσσαλονίκη σε ένα από τα κέντρα του ευρωπαϊκού πολιτισμού συμβάλλοντας, επιπλέον, και στην τουριστική της ανάπτυξη πολλαπλά.

Σήμερα, οι φεστιβαλιστές των Δημητρίων απολαμβάνουν τους πιο νόστιμους μεζέδες της Θεσσαλονίκης κάνοντας ένα διάλειμμα από τις πολιτιστικές δραστηριότητες.

Στα φετινά Δημήτρια, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού, η αρμόδια αντιδημαρχία Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης έχει προβλέψει, προσαρμόζοντας ένα από τα παλιότερα και σημαντικότερα φεστιβάλ της πόλης, στις νέες συνθήκες και παρουσιάζοντας στο κοινό ένα πλούσιο και πρωτότυπο πρόγραμμα μέσα από την online διοργάνωση. Έρχονται τα e-dimitria! Όντα ψηφιακά.

Μέχρι σήμερα αποτελεί τον κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Like my facebook page

Follow my insta page

Προσωπικός Λογαριασμός (fb) ΚΣ

Προσωπικός Λογαριασμός (insta) ΚΣ


Δημοσιεύτηκε από τον Αικατερίνη Συμφέρη

Γεια σας, καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα μου. Είμαι πτυχιούχος του τμήματος Θεολογίας και νυν προπτυχιακή φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πτυχίων ξένων γλωσσών: Αγγλικών, Ισπανικών και Ιταλικών. Επιπλέον, είμαι πιστοποιημένη με το Vellum σε Τυφλό Σύστημα, ECPR και ERP Soft1 . Διδάσκω ιστορία, έκθεση, θρησκευτικά, αγγλικά και ιταλικά.

One thought on “Δημήτρια Θεσσαλονίκης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Create your website with WordPress.com
Ξεκινήστε
Αρέσει σε %d bloggers: