Θαλής

Έζησε στις αρχές του 6ου αιώνα, πιο πιθανή ημερομηνία σύνδεσης είναι το 585, όταν συμβαίνει ολική έκλειψη ηλίου στη Μικρά Ασία και ο Ηρόδοτος υποστηρίζει ότι ο Θαλής την είχε προβλέψει. Γνωρίζοντας, δηλαδή τις εκλείψεις, οριοθετούσαν και τη χρονιά, κάτι για το οποίο η σύγχρονη γνώση έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί σήμερα.

Επομένως, εφόσον ο Θαλής έχει προβλέψει μια έκλειψη ηλίου, που είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο πεπραχθέν στην πρόβλεψη γεγονός, σημαίνει πως δεν διένυε τις αρχές της νεότητάς του, αλλά πιθανώς να βρισκόταν γύρω στα 40 του έτη. Τότε, άλλωστε, τοποθετούν την ακμή των διασήμων προσώπων οι αρχαίοι Έλληνες.

Επιπρόσθετα, αποτελεί και μέλος της επτάδας των Επτά Σοφών της αρχαίας Ελλάδας. Αν και με ελλειπή στοιχεία περί του πότε καθιερώθηκε αυτή η ομάδα, είναι γνωστό, ωστόσο, περίπου τι τους αποδίδονταν. Στην προκειμένη περίπτωση, ο Θαλής, όντας ένας από τους Επτά Σοφούς, είναι πολύ γνωστό πρόσωπο στην αρχαιότητα, με πληθώρα ανεκδότων από τη ζωή του. Έγκυροι συγγραφείς όπως ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης, ο Ηρόδοτος, τα παραθέτουν. Βέβαια, ίσως να έχουν μεταφερθεί, και κατά πάσα πιθανότητα έχουν μεταφερθεί, και κάποια στιγμή καταγράφηκαν, δίχως να γίνεται γνωστή η πηγή.

Ως «σοφό», με βάση τα πρόσωπα που ονομάζονταν «σοφοί», συνήθως οι Έλληνες κατέτασσαν ανθρώπους που είχαν μια έντονη πολιτική δραστηριότητα, ήταν ηγέτες κάποια στιγμή της πόλης τους, πολλοί από αυτούς ήταν ποιητές και ήταν άνθρωποι που είχαν τη δυνατότητα να δίνουν πρακτικές λύσεις σε δύσκολα προβλήματα. Ήταν επίσης πολυταξιδεμένοι, δηλαδή θεωρούνταν προσόν για να χαρακτηριστεί κάποιος σοφός, στην αρχαϊκή εποχή στην Ελλάδα, να έχει επισκεφτεί ξένους τόπους και να έχει «πλουτίσει» από τη σοφία των διπλανών παλαιότερων πολιτισμών.

Συμπερασματικά, αν και σώζεται ένα θεώρημα του στη σημερινή γεωμετρία, όπου τα όρια ανάμεσα στα μαθηματικά και στην πρακτική γεωμετρία ή αριθμητική δεν είναι ευδιάκριτα, έχει παραμείνει γνωστός στις πηγές ως ένας διάσημος, πολυταξιδεμένος γνώστης.

Όντας Μιλήσιος ο Θαλής είναι πάρα πολύ λογικό να έχει επισκεφτεί τουλάχιστον τη Ναύκρατη, η οποία είναι αποικία των Μιλησίων στον Νείλο, επομένως, είναι πάρα πολύ πιθανό, ένας εύπορος σχετικά Μιλήσιος της εποχής και με την περιέργεια που φαίνεται ότι διέκρινε τον Θαλή, να είχε επισκεφτεί την Αίγυπτο.

Κλείνοντας, έχει αποτυπωθεί στις μνήμες ότι ο εν λόγω φιλόσοφος έχει αφήσει μια σειρά από γραπτά, κάτι το οποίο δεν ευσταθεί, καθώς στον 6ο αιώνα μόλις αρχίζει η εγγραμματοσύνη στην Ελλάδα, με ελάχιστους ανθρώπους να ξέρουν να γράφουν και να διαβάζουν, καθιστώντας το είδος των μαρτυριών για τον Θαλή να είναι μάλλον μαρτυρίες που θυμίζουν θρύλους, δηλαδή υλικό το οποίο προέρχεται από μετάδοση λεκτική από γενιά σε γενιά.

Ελάχιστα γραπτά των Προσωκρατικών έχουν διασωθεί έως σήμερα, τα λεγόμενα Αποσπάσματα των Προσωκρατικών, που χάρη στην δουλειά γερμανών φιλολόγων του τέλους του 19ου αιώνα, έχουν αποτελέσει μια γραμματεία με τίτλο «Τα Αποσπάσματα των Προσωκρατικών». Πρόκειται για μια απόπειρα να ξεχωριστεί, να «διυλιστεί» κατά μια έννοια, ο θρύλος από την πραγματικότητα ή, η μαρτυρία από τη μια μεριά και το γνήσιο κείμενο του φιλοσόφου.

Like my facebook page

Follow my insta page

Προσωπικός Λογαριασμός (fb) ΚΣ

Προσωπικός Λογαριασμός (insta) ΚΣ


Δημοσιεύτηκε από τον Αικατερίνη Συμφέρη

Γεια σας, καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα μου. Είμαι πτυχιούχος του τμήματος Θεολογίας και νυν προπτυχιακή φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πτυχίων ξένων γλωσσών: Αγγλικών, Ισπανικών και Ιταλικών. Επιπλέον, είμαι πιστοποιημένη με το Vellum σε Τυφλό Σύστημα, ECPR και ERP Soft1 . Διδάσκω ιστορία, έκθεση, θρησκευτικά, αγγλικά και ιταλικά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Create your website with WordPress.com
Ξεκινήστε
Αρέσει σε %d bloggers: