Δραστηριότητες για γονείς και παιδιά

Κατέφθασε προ εβδομάδων ακόμη ένα lockdown. Ξανά, έκλεισαν τα σχολεία. Αρκετοί εργαζόμενοι βγήκαν σε αναστολή, λόγω της καραντίνας και των μέτρων που πάρθηκαν εξαιτίας των συνθηκών. Μολαταύτα, ο χρόνος που -πλέον- είναι άφθονος, και βρίσκει στο σπίτι τόσο τους γονείς, όσο και τα παιδιά τους δύναται να αξιοποιηθεί αρκετά δημιουργικά και εφευρετικά, επενδύοντας, βεβαίως, και στην μεταξύ τους σχέση.

Ακολουθούν κάποιες εναλλακτικές δραστηριότητες, με ευκολοπροσβάσιμα υλικά, φαντασία και πολλή όρεξη.

Αρχικά, το δέντρο αγάπης. Πρόκειται για μια πρωτότυπη δραστηριότητα, όπου οι γονείς σχηματίζουν ένα περίγραμμα δέντρου και εντός αυτού τα παιδιά γράφουν όλες εκείνες τις λέξεις και τα πράγματα που αγαπούν, τους αρέσουν, όπως επίσης και τους προκαλούν ευχάριστα συναισθήματα. Δηλαδή, οτιδήποτε θεωρείται σημαντικό για αυτά. Με αυτόν τον τρόπο, αφενός περνάει όμορφα η ώρα και παραγωγικά, αφετέρου πιθανόν οι γονείς να ανακαλύψουν ταλέντα και σημεία που ίσως λησμονούσαν ή υποθάλπονταν για τα παιδιά και την προσωπικότητά τους.

Έπεται, φυσικά, το μουσείο τέχνης. Υπό άλλες συνθήκες, η επίσκεψη σε κάποιο μουσείο ή χώρο αξιοθέατων θα επαρκούσε πιθανόν. Εφόσον, όμως, κάτι τέτοιο στην παρούσα χρονική στιγμή είναι ανέφικτο, γιατί να επικρατήσει η στέρηση και αποχή από μουσεία τέχνης; Εύκολα, με όλα τα απαραίτητα υλικά και τους αντίστοιχους καμβάδες υλοποιείται ένα μουσείο στο σπίτι. Αντί για απλές κόλλες χαρτί, παλιές μπλούζες ή σεντόνια ή όποιο ύφασμα έχει πέσει σε αχρηστία, μα είναι διαθέσιμο -δεν χρειάζεται να καταλήξει στον κάδο ανακύκλωσης- και με τη βοήθεια από μπογιές και ίσως μερικά πινέλα, τα παιδιά, άμεσα γίνονται οι επόμενοι μεγάλοι καλλιτέχνες ζωγραφικής. Πάντα με την επίβλεψη των γονιών. Σε αυτή τη συνιστάμενη, άλλωστε, όχι μόνο αναδύονται και έρχονται στο προσκήνιο οι κεκαλυμμένες πτυχές τους, μα ταξιδεύουν στον κόσμο της φαντασίας διευρύνοντας τις νευρικές εγκεφαλικές επισυνάψεις τους.

Καθώς πλησιάζουν δειλά δειλά οι χριστουγεννιάτικες εορτές ακολουθεί μια αντίστοιχη δραστηριότητα, η Χριστουγεννιάτικη χρυσοσκονόμπαλα. Τι πιο επίκαιρο από κάτι εποχιακό; Ένα εύκολο DIY, δηλαδή μια δραστηριότητα, που με λίγα και εύχρηστα υλικά υλοποιείται. Ένα βάζο, λίγη πλαστελίνη, νερό, φυσικά ατελείωτη χρυσόσκονη και το απαραίτητο συστατικό, η κόλλα, φέρνουν στη ζωή μια σφαίρα χριστουγεννιάτικη, όπου με κάθε ανακίνηση η χρυσόσκονη χορεύει στους ρυθμούς της χιονονιφάδας, όταν όπως πέφτει απαλά και ανάλαφρα.

Επιπρόσθετα, ένα αυτοσχέδιο εργαστήρι δημιουργικής γραφής. Με εναλλάξ ερωτήσεις ή φράσεις γονιών και παιδιών προκύπτει ένα ευφάνταστο και πολύ ανατρεπτικό μυθιστόρημα το οποίο μετά μπορεί και να εικονογραφηθεί από τα ίδια τα παιδιά, με τελική απόρροια μια πολύ όμορφη ζωγραφιά.

Κλείνοντας, παιχνίδια όπως κρυπτόλεξο, σταυρόλεξο και scrabble είναι σίγουρα δραστηριότητες που απολαμβάνουν όλοι, ανεξαρτήτου ηλικιακής ομάδας. Καλλιεργούν το λεξιλόγιο και οξύνουν την κριτική σκέψη και την αντιληπτική ικανότητα και δρουν ενάντια σε νόσους, όπως το Αλτσχάιμερ.

Like my facebook page

Follow my insta page

Προσωπικός Λογαριασμός (fb) ΚΣ

Προσωπικός Λογαριασμός (insta) ΚΣ


Δημοσιεύτηκε από τον Αικατερίνη Συμφέρη

Γεια σας, καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα μου. Είμαι πτυχιούχος του τμήματος Θεολογίας και νυν προπτυχιακή φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πτυχίων ξένων γλωσσών: Αγγλικών, Ισπανικών και Ιταλικών. Επιπλέον, είμαι πιστοποιημένη με το Vellum σε Τυφλό Σύστημα, ECPR και ERP Soft1 . Διδάσκω ιστορία, έκθεση, θρησκευτικά, αγγλικά και ιταλικά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Create your website with WordPress.com
Ξεκινήστε
Αρέσει σε %d bloggers: