Αριστοτέλης

Γεννήθηκε το 384 π.Χ. στα Στάγειρα της Χαλκιδικής. Πρόκειται για μία αποικία των Χαλκιδαίων στη Μακεδονία. Επομένως, έλαβε ο ίδιος την παιδεία των πόλεων-κρατών της κλασικής περιόδου, διαφορετικής του Φίλιππου και Αλέξανδρου.

Ο πατέρας του ήταν σημαντικός γιατρός, έχοντας διατελέσει γιατρός του βασιλιά Αμύντα της Μακεδονίας. Φαίνονται, έτσι, οι στενές σχέσεις που έχει και ο ίδιος ο Αριστοτέλης με τον βασιλικό οίκο των Μακεδόνων.

Ήδη από τα δεκαεπτά του χρόνια, έρχεται στην Αθήνα και εντάσσεται στην πλατωνική Ακαδημία. Πιθανότατα υπήρξε από τα πρώτα μέλη της, που ξεκίνησαν από πολύ νωρίς τη φιλοσοφική τους μύηση και έμειναν μέχρι τον θάνατο του Πλάτωνα. Εισάγεται στις γενικές θεωρίες που κυκλοφορούσαν στην πλατωνική Ακαδημία και γράφει κάποια κείμενα.

Η γενιά του Αριστοτέλη είναι η γενιά και του Σπεύσιππου και του Ξενοκράτη. Μια γενιά προικισμένων νέων φιλοσόφων, που είναι οι πρώτοι που πήραν μια συστηματική φιλοσοφική παιδεία. Ο Αριστοτέλης είναι το πρώτο προϊόν μιας φιλοσοφικής σχολής, «το πρώτο προϊόν μιας πανεπιστημιακής παιδείας».

Ο Αριστοτέλης αναμειγνύεται σε μια διαμάχη με τον Ισοκράτη, αφού εκπροσωπεί την πλατωνική σχολή της φιλοσοφίας, ενώ ο τελευταίος μια πιο πρακτική σχολή της με κύριο μέλημα τη δημιουργία καλών πολιτών. Ως εκπρόσωπος της Ακαδημίας, δημοσιεύει κάποιους διαλόγους, που δυστυχώς δεν διασώθηκαν.

Στην συνέχεια, με τον θάνατο του Πλάτωνα, θεωρήθηκε ένας από τους υποψήφιους διαδόχους του. Μολαταύτα, δεν γίνεται ποτέ ηγέτης της Ακαδημίας. Πηγαίνει, έπειτα, στην Άσσο της Μικράς Ασίας, απέναντι της Μυτιλήνης, όπου τον φιλοξενεί ο τύραννος και φιλόσοφος Ερμίας και μένει για δύο χρόνια, όπου γνωρίζει τον Θεόφραστο, τον πιο αφοσιωμένο μαθητή του και συνεχιστή της δικής του πια σχολής.

Άξιο σημείο αναφοράς για τον φιλόσοφο αποτελεί η κλήση του από τον Φίλιππο για να εκπαιδεύσει ως «δάσκαλος» τον έφηβο γιο του, τον Αλέξανδρο. Όπως ήταν καθιερωμένο στην κλασική παιδεία των Ελλήνων, αρχίζει με τον Όμηρο, για να διαμορφώσει το πρώτο σύστημα αξιών του και γλωσσικών του δεξιοτήτων και συνεχίζει με την Ιλιάδα.

Η μεταξύ τους ιδεολογία παρέμεινε διαφορετική και όχι καταλυτική, αφού ο μεν Αριστοτέλης υπήρξε προσκολλημένος στην παράδοση της πολιτικής και ηθικής διαπαιδαγώγησης στα πλαίσια της πόλεως-κράτους, δίχως να δύναται να φανταστεί ευρύτερες κρατικές ενότητες, σαν κι αυτές που εγκαινίασε ο Αλέξανδρος. Δηλαδή, δεν θα μπορούσε ποτέ να εγκρίνει την καινοτόμο τάση του Αλέξανδρου ως προς τα της πολιτικής οργάνωσης μιας αυτοκρατορίας.

Τα προαναφερθέντα έχουμε τεκμήριο στα Πολιτικά του Αριστοτέλη.

Η επιστροφή του φιλοσόφου στην Αθήνα επιτυγχάνεται όταν πλέον έχουν επικρατήσει οι Μακεδόνες σε όλη την Ελλάδα, μετά τη μάχη της Χαιρώνειας, όπου και μένει μια δεκαετία περίπου. Αργότερα, φεύγει στη Χαλκίδα, που είναι η πατρίδα της μητέρας του και έναν χρόνο μετά τον Αλέξανδρο, δηλαδή το 322, πεθαίνει εκεί.

Όλα τα άνωθεν οδηγούν στην κατακλείδα ότι ο Αριστοτέλης καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ένιωθε ξένος στην Αθήνα, δεν απέκτησε ποτέ πολιτικά δικαιώματα, παρά την αναγνώριση που βρήκε, με τους κύκλους των Αθηναίων να τον κοιτούν με καχυποψία. Επομένως, δεν εντάχθηκε ποτέ του στην κανονική και την πνευματική ζωή της Αθήνας.

Ως προς τον «Περίπατο», ένα γυμναστήριο επίσης της Αθήνας, όπως η Ακαδημία, θεωρήθηκε πως ιδρυτής του στάθηκε ο Αριστοτέλης κατά τα τελευταία χρόνια της παραμονής στην Αθήνα, καθώς στα χρόνια του Θεόφραστου επικαλούνταν ως ιδρυτής.

Η Περιπατητική Σχολή, που ιδρύεται τον 4ο αιώνα, διαδραμάτισε έναν σημαντικό ρόλο, διότι έχοντας καλές σχέσεις ο Αριστοτέλης και οι συνεχιστές του με τη μακεδονική αυλή και τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καλούνται οι περιπατητικοί φιλόσοφοι από τον Πτολεμαίο στην Αίγυπτο και οργανώνουν τη Βιβλιοθήκη και το Μουσείο της Αλεξάνδρειας, καθοριστικός παράγων για τη διαμόρφωση της πνευματικής ζωής στα ελληνιστικά χρόνια, παραμένοντας κάτι από το κλίμα της αριστοτελικής σκέψης και φιλοσοφίας.

Like my facebook page

Follow my insta page

Προσωπικός Λογαριασμός (fb) ΚΣ

Προσωπικός Λογαριασμός (insta) ΚΣ


Δημοσιεύτηκε από τον Αικατερίνη Συμφέρη

Γεια σας, καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα μου. Είμαι πτυχιούχος του τμήματος Θεολογίας και νυν προπτυχιακή φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πτυχίων ξένων γλωσσών: Αγγλικών, Ισπανικών και Ιταλικών. Επιπλέον, είμαι πιστοποιημένη με το Vellum σε Τυφλό Σύστημα, ECPR και ERP Soft1 . Διδάσκω ιστορία, έκθεση, θρησκευτικά, αγγλικά και ιταλικά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Create your website with WordPress.com
Ξεκινήστε
Αρέσει σε %d bloggers: