Γνωρίσματα Δημιουργικών Ατόμων

Πλήθος ερευνών έχουν επισημάνει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των δημιουργικών ατόμων, συνδεόμενα με τη δημιουργική παραγωγή.

Ένα κύριο γνώρισμα είναι η ανεξαρτησία στη διάθεση και την κοινωνική συμπεριφορά. Τα δημιουργικά άτομα είναι αυτοπροσδιοριζόμενα, δείχνουν μεγάλη αυτοπεποίθηση, με αποτέλεσμα να τολμούν ευκολότερα να διαφέρουν από τους άλλους, να σκέφτονται εκτός της «πεπατημένης» και να αναζητούν το εξεζητημένο. Αδιαφορούν για τις παγιωμένες συνήθειες, τις στερεότυπες λύσεις, τις καθιερωμένες «σωστές» συμπεριφορές, τον λεγόμενο «καθωσπρεπισμό». Τέλος, δεν ενδιαφέρονται για δέσμευση αν το τίμημα είναι ο συμβιβασμός.

Έπεται, η δυναμικότητα. Δεν φοβούνται τα λάθη και την αποτυχία, αναλαμβάνουν «ρίσκα» για να πετύχουν δημιουργικό αποτέλεσμα. Έχουν την τόλμη να υποβάλλουν πρωτότυπες ή «ενοχλητικές» ερωτήσεις και να παρουσιάζουν ασυνήθιστες λύσεις σε πράγματα που σκέφτονται  και θεωρούν την ομοφωνία ως συμβιβασμό.

Φυσικά, η ανεκτικότητα στις περιβαλλοντικές προκλήσεις, κυρίως όσον αφορά νέες εμπειρίες, αλλά και η ευαισθησία στους ερεθισμούς τα διακατέχει. Συλλαμβάνουν και τροφοδοτούν τον εγκέφαλο με ποικιλόμορφα ερεθίσματα σε πρωτόγνωρους συνδυασμούς και ένταση.

Επιπρόσθετα, έχουν τη δυνατότητα να συνδέουν μεταξύ τους έννοιες, γεγονότα ή απόψεις και μπορούν να διακρίνουν αν έχει νόημα να συνεχίσουμε ένα συνδυασμό ή όχι, δηλαδή να διεισδύσουν. Για το δημιουργικό άτομο κάθε πρόβλημα, που δεν μπορεί να επιλυθεί με τις γνωστές μεθόδους, εμφανίζεται ως αντίφαση. Η εμφάνισή της είναι το σήμα, για να αρχίσει να λειτουργεί η δημιουργική σκέψη.

Ακόμη, ιδιαίτερα γνωρίσματα αποτελούν η περιέργεια, ο ενθουσιασμός, η τάση της αμφισβήτησης και η ευρύτητα του πνεύματος, αφού ψάχνουν για διδάγματα στα πιο παράξενα μέρη και προς αιώνια αγανάκτηση των γύρω τους, αμφισβητούν τα πάντα. Μια ατέρμονη διαδικασία ερωτημάτων, όπου τους καθιστούν πάντοτε ανοικτούς σε νέες ιδέες από όλες τις πτυχές της ζωής τους και από τις πιο απίθανες πηγές. Το μυαλό τους λειτουργεί αμφίπλευρα, καθώς κοιτάζουν τα συνηθισμένα προβλήματα από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Ακολουθεί ένα χαρακτηριστικό -ίσως αναπάντεχο για κάποιους-, το χιούμορ. Σύμφωνα με έρευνες, περιλαμβάνει αρκετές διανοητικές διεργασίες, όπως η λειτουργική μνήμη, η γνωστική μετατόπιση και η αφηρημένη σκέψη. Με άλλα λόγια, το πλούσιο και λεπτό χιούμορ, δηλαδή, το είδος, που εμπεριέχει μια πνευματώδη απάντηση ή κάποια ειρωνεία, συνδέεται με τις ίδιες διανοητικές διεργασίες, που προωθούν την εναλλακτική σκέψη.

Κλείνοντας, τα δημιουργικά άτομα έχουν την ικανότητα να συλλαμβάνουν μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια, να παραμερίσουν το μεγαλύτερο μέρος των λύσεων και να συγκεντρώνονται σε μια περιορισμένη ομάδα. Δηλαδή, έχουν διαίσθηση.

Το κάθε, όμως, συγκεκριμένο άτομο δεν παρουσιάζει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, αλλά παρουσιάζει κάποια από αυτά και σε τέτοιο συνδυασμό, ώστε αυτά να κάνουν τη διαφορά.

Like my facebook page

Follow my insta page

Προσωπικός Λογαριασμός (fb) ΚΣ

Προσωπικός Λογαριασμός (insta) ΚΣ


Δημοσιεύτηκε από τον Αικατερίνη Συμφέρη

Γεια σας, καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα μου. Είμαι πτυχιούχος του τμήματος Θεολογίας και νυν προπτυχιακή φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πτυχίων ξένων γλωσσών: Αγγλικών, Ισπανικών και Ιταλικών. Επιπλέον, είμαι πιστοποιημένη με το Vellum σε Τυφλό Σύστημα, ECPR και ERP Soft1 . Διδάσκω ιστορία, έκθεση, θρησκευτικά, αγγλικά και ιταλικά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Create your website with WordPress.com
Ξεκινήστε
Αρέσει σε %d bloggers: