ΕΙΔΗ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ: 1. Βιολογικός

Κατά τα τέλη του 19ου αιώνα ο ρατσισμός έπαιρνε στην Ευρώπη μια ψευδοεπιστημονική βιολογική επίφαση, που θα οδηγούσε αργότερα στην γενοκτονία των Εβραίων και των Τσιγγάνων. Κατά την παραδοσιακή έννοια του όρου, είναι το δόγμα, σύμφωνα με το οποίο, οι ανθρώπινες ιδιότητες και ικανότητες είναι φυλετικά προσδιορισμένες.

Το ανθρώπινο γένος είναι διαιρεμένο σε «φυλές», οι οποίες βρίσκονται μεταξύ τους σε σχέση «ανωτερότητας» ή «κατωτερότητας», ανάλογα με τα κληρονομικού χαρακτήρα βιολογικά τους γνωρίσματα. Πιο συγκεκριμένα, ο «κλασικός» βιολογικός, ή αλλιώς ψευδοεπιστημονικός ρατσισμός βασιζόταν στις εξής αρχές.

Αρχικά, το ανθρώπινο είδος αποτελείται από σαφώς διαχωρισμένες ομάδες με διαφορετικά βιολογικά χαρακτηριστικά, τις φυλές. Έπειτα, αυτές μπορούν να ιεραρχηθούν σύμφωνα με μια αξιολογική κλίμακα σε ανώτερες και κατώτερες και, τέλος, η λευκή φυλή, ιδίως στην πιο «καθαρή» μορφή της, που εκφράζεται από τους βόρειους λαούς, είναι ex origine ανώτερη από όλες τις άλλες και έχει το δικαίωμα εξουσίασης των κατώτερων φυλών.

Με βάση τα άνωθεν, ρατσισμός είναι η αντίληψη που υποστηρίζει την ανωτερότητα μιας φυλής και αποβλέπει στην διατήρηση της «καθαρότητάς» της και στην κυριαρχία της έναντι των υπολοίπων. Δηλαδή, η θεώρηση κάποιας άλλης ομάδας ανθρώπων ως κατώτερη ή ακόμη και άξια περιφρόνησης, λόγω της φυλετικής ή εθνικής της καταγωγής.

Ο βιολογικός φυλετισμός συνδέθηκε πολύ νωρίς με την ευγονική, την υποτιθέμενη «επιστήμη» της βελτίωσης του ανθρώπινου είδους μέσω της επιλεκτικής αναπαραγωγής. Στην Αγγλία και την Γαλλία του 17ου αιώνα η επιστήμη της βιολογίας μπαίνει στην υπηρεσία της νομιμοποίησης του ρατσισμού. Στα πανεπιστήμια διδάσκουν καθηγητές με ρατσιστικές απόψεις.

Οι ρομαντικές ιδέες της εθνότητας και της φυλής απομυθοποιούνται. Στην θέση τους υψώνεται η βαθιά πεποίθηση ότι οι φυλές υπάρχουν παρά τις αλλαγές που συντελούνται με το πέρασμα του χρόνου. Παρόλα αυτά διατηρούν την ουσία τους, συνυφασμένη με την βιολογική συνέχεια, καθώς και με το αίμα.

Σύμφωνα με αυτές τις απόψεις η βιολογία διδάσκει την ύπαρξη ανωτέρων και κατωτέρων φυλών. Έτσι, θέλοντας να στηρίξουν τις πράξεις και τις θέσεις τους, χρησιμοποιούν ψευτοεπιστημονικά, βιολογικά επιχειρήματα. Επικαλούνται διαφορές είτε εξωτερικές είτε στην συμπεριφορά, φαινόμενα που θεωρούνται κληρονομικά, γιατί είναι γραμμένα σε φαινοτύπους, δηλαδή όχι μόνο δε βελτιώνονται, αλλά, μάλιστα, μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά.

Οι διαφορετικοί πληθυσμοί, έθνη, φυλές παρουσιάζουν διαφορές σε ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά. Εμφανίζουν δηλαδή διαφορετικές μέσες τιμές και κατανομές που συχνά δεν ανταποκρίνονται στα επιθυμητά ή μη χαρακτηριστικά. Το γεγονός αυτό, σε συνάρτηση με την άποψη ότι οι πληθυσμοί, τα έθνη και οι φυλές εμφανίζουν διαφορές, πιθανότατα κληρονομικές, οδηγεί στο συμπέρασμα πως οι φυλές έχουν διαφορετική κληρονομική σύσταση.

Μια αντικειμενική κατάταξη σε μία κλίμακα, θέτει στην κορυφή αυτής της πυραμίδας ως ανώτερους κάποιους και άλλους κατώτερους από βιολογικής άποψης στο τέλος αυτής. Επηρεασμένοι από τις ιδέες της εποχής πολλοί στοχαστές εκφράζουν ρατσιστικές απόψεις.

Like my facebook page

Follow my insta page

Προσωπικός Λογαριασμός (fb) ΚΣ

Προσωπικός Λογαριασμός (insta) ΚΣ


Δημοσιεύτηκε από τον Αικατερίνη Συμφέρη

Γεια σας, καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα μου. Είμαι πτυχιούχος του τμήματος Θεολογίας και νυν προπτυχιακή φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πτυχίων ξένων γλωσσών: Αγγλικών, Ισπανικών και Ιταλικών. Επιπλέον, είμαι πιστοποιημένη με το Vellum σε Τυφλό Σύστημα, ECPR και ERP Soft1 . Διδάσκω ιστορία, έκθεση, θρησκευτικά, αγγλικά και ιταλικά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Create your website with WordPress.com
Ξεκινήστε
Αρέσει σε %d bloggers: