ΕΙΔΗ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ: 2. Κλασικός

Ο κλασικός ρατσισμός έκανε την εμφάνισή του στην ιστορία, αποκτώντας δύο διαφορετικές μορφές, την εκμεταλλευτική και την εξοντωτική. Η πρώτη αναφέρεται στην περίοδο της αποικιοκρατίας και φτάνει στην κορύφωσή της με το καθεστώς του Apartheid της Νότιας Αφρικής, ενώ η δεύτερη στον βιομηχανικά οργανωμένο θάνατο των στρατοπέδων εξόντωσης των Ναζί.

Ο εκμεταλλευτικός ρατσισμός χρησιμοποιεί την υποτιθέμενη ανισότητα μεταξύ των φυλών, για να νομιμοποιήσει τα κέρδη από την εκμετάλλευση των «κατώτερων» φυλών, στις οποίες αποδίδονται ιδιότητες ζώων, από τις «ανώτερες». Στηρίζεται επίσης στην πεποίθηση ότι ορισμένες ομάδες ανθρώπων είναι εξ ορισμού απολίτιστες, «βάρβαρες» και, επομένως, ανεπίδεκτες εκπαίδευσης και αφομοίωσης σε μια πολιτισμένη κοινωνία. Ως εκ τούτου, αυτές οι κατηγορίες ανθρώπων είναι καταδικασμένες από την μοίρα τους να υπηρετούν τους «ανώτερους» και, συγχρόνως, να απορρίπτονται από αυτούς.

Από την άλλη πλευρά, ο εξοντωτικός ρατσισμός βασίζεται σε μια μυθική θεώρηση του ξένου ως του απόλυτου εχθρού, που παίρνει σατανικές διαστάσεις και αντιμετωπίζεται ως ύψιστη απειλή για την «καθαρότητα» της φυλής και του αίματος. Πρόκειται για μια εντελώς ανορθολογική στάση που έχει άμεση σχέση με το φόβο της επιμειξίας, της μόλυνσης από την επαφή με τον άλλο και η οποία προετοιμάζει το έδαφος για συμπεριφορές εξόντωσης, όπως η προληπτική γενοκτονία.

Η πιο ακραία, παράλογη και καταστροφική εκδήλωση αυτού του είδους του ρατσισμού ήταν ο ναζιστικός μύθος της «αρίας φυλής», που οδήγησε στον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων, με αποκορύφωμα την εξολόθρευση με επιστημονικές μεθόδους περίπου έξι εκατομμυρίων Εβραίων, αλλά και διακοσίων χιλιάδων Τσιγγάνων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί, που ονομάστηκε Ολοκαύτωμα. Στις ναζιστικές θεωρίες η ιδιότητα του ανθρώπου καθορίζεται από το αίμα και την γη, και, με βάση την ποιότητα του αίματος, προσδιορίζονται οι φυλές ανάμεσα στις οποίες επικρατεί μια φυσική ιεραρχία.

Σύμφωνα με αυτήν την φυλετική ιεράρχηση, η «αρία φυλή» θεωρείται η ανώτερη από πλευράς ποιότητας και χαρισμάτων και, ως εκ τούτου, το πεπρωμένο και η αποστολή της είναι η κυριαρχία του κόσμου. Στην κατώτερη βαθμίδα της ιεράρχησης βρίσκονται όντα που η ζωή τους δεν έχει καμία αξία, καθώς, αν και είναι ανθρωπόμορφα, δεν έχουν πραγματικά την ιδιότητα του ανθρώπου.

Πρέπει να προστεθεί ακόμη ότι, τα βιολογικά επιχειρήματα του «κλασικού» ρατσισμού έχουν καθαρά ιδεολογικό και «μυθικό» χαρακτήρα, αντλούν δηλαδή την όποια πειστική τους δύναμη από στοιχεία μη ορθολογικά και αναπόδεικτα, που έχουν καταστεί διάτρητα σε επιστημονικό και ηθικό επίπεδο.

Like my facebook page

Follow my insta page

Προσωπικός Λογαριασμός (fb) ΚΣ

Προσωπικός Λογαριασμός (insta) ΚΣ


Δημοσιεύτηκε από τον Αικατερίνη Συμφέρη

Γεια σας, καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα μου. Είμαι πτυχιούχος του τμήματος Θεολογίας και νυν προπτυχιακή φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πτυχίων ξένων γλωσσών: Αγγλικών, Ισπανικών και Ιταλικών. Επιπλέον, είμαι πιστοποιημένη με το Vellum σε Τυφλό Σύστημα, ECPR και ERP Soft1 . Διδάσκω ιστορία, έκθεση, θρησκευτικά, αγγλικά και ιταλικά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Create your website with WordPress.com
Ξεκινήστε
Αρέσει σε %d bloggers: