ΕΙΔΗ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ: 3. Σύγχρονος ευρωπαϊκός

Ήδη από την δεκαετία του 1970, ξεκίνησε να διατυπώνεται το επιχείρημα ότι ένα νέο είδος ρατσισμού, άρχισε να κάνει την εμφάνιση του, ένας ρατσισμός χωρίς φυλές. Ο ρατσισμός στις σύγχρονες κοινωνίες εμφανίζεται λιγότερο ως απροκάλυπτη εχθρότητα. Αντίθετα, μετατρέπεται σε έμμεση διάκριση και σε συγκεκαλυμμένες μορφές, με αποτέλεσμα τελικά να εμφανίζεται σε μια πιο αποδεκτή κοινωνικά μορφή.

Στρέφεται εναντίον των ξένων μεταναστών -ανεξαρτήτως φυλής και χρώματος- και εμφανίζεται να προασπίζει τα πολιτισμικά, οικονομικό-κοινωνικά ή προσωπικά δικαιώματα ή αιτήματα των γηγενών.

Η χρήση των ρατσιστικών κατηγοριών για την ταξινόμηση και αξιολόγηση των ανθρώπων δεν είναι σήμερα πάντα προφανής και γίνεται αντιληπτή ως «κανονικότητα».

Ο σύγχρονος ευρωπαϊκός ρατσισμός βασίζεται όλο και περισσότερο σε άλλα επιχειρήματα, που δεν έχουν ως κύριο σημείο αναφοράς την φυλετική κατωτερότητα. Την κατάρρευση των φυλετικών θεωριών και την αποδοχή πως οι δεξιότητες των ανθρώπων δεν καθορίζονται γονιδιακά, αλλά είναι απόρροια πολλών παραγόντων, όπως το περιβάλλον στο οποίο ζει ο καθένας, οι ευκαιρίες που του παρέχονται και το πολιτιστικό και ιστορικό υπόβαθρο κάθε λαού, διαδέχθηκε μια νέα μορφή ρατσισμού απέναντι στους μετανάστες.

Βέβαια, δεν στηρίζεται στην κατωτερότητα της φυλετικής τους προέλευσης, αλλά στην επικίνδυνη διαφορετικότητα του πολιτισμού που αυτοί μεταφέρουν.

Στην άλλη όψη του νομίσματος. τα πολιτισμικά ή οικονομικά-κοινωνικά επιχειρήματά του εμφανίζονται να έχουν μια «ορθολογική» βάση, υπό την έννοια ότι αναπτύσσονται στο έδαφος αντικειμενικών προβλημάτων, όπως για παράδειγμα τις υπαρκτές πολιτισμικές διαφορές μεταξύ χριστιανών ντόπιων και μουσουλμάνων ξένων ή την εμπλοκή μεταναστών σε εγκληματικές πράξεις.

Συνεπώς, οι νεορατσιστικές θέσεις δεν είναι αναγκαίο να διατυπωθούν σε μια γλώσσα ανοικτά επιθετική, προσβλητική ή μισαλλόδοξη. Το ίδιο μήνυμα μπορεί να εκφρασθεί με μια «τεχνοκρατική» ανάλυση για τις συνέπειες της παρουσίας των ξένων μεταναστών στην αύξηση της ανεργίας, χωρίς κινδύνους νομικών κυρώσεων ή ηθικής αποδοκιμασίας.

Like my facebook page

Follow my insta page

Προσωπικός Λογαριασμός (fb) ΚΣ

Προσωπικός Λογαριασμός (insta) ΚΣ


Δημοσιεύτηκε από τον Αικατερίνη Συμφέρη

Γεια σας, καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα μου. Είμαι πτυχιούχος του τμήματος Θεολογίας και νυν προπτυχιακή φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πτυχίων ξένων γλωσσών: Αγγλικών, Ισπανικών και Ιταλικών. Επιπλέον, είμαι πιστοποιημένη με το Vellum σε Τυφλό Σύστημα, ECPR και ERP Soft1 . Διδάσκω ιστορία, έκθεση, θρησκευτικά, αγγλικά και ιταλικά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Create your website with WordPress.com
Ξεκινήστε
Αρέσει σε %d bloggers: