ΕΙΔΗ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ: 4. Πολιτισμικός

Υπάρχει κυρίαρχη η αντίληψη ότι η επικρατούσα μορφή του νέου ευρωπαϊκού ρατσισμού είναι ο «πολιτισμικός» ρατσισμός, ο οποίος βασίζεται στην ανάδειξη της ανωτερότητας του πολιτισμού, του αξιακού συστήματος και του τρόπου ζωής μιας εθνικής, κοινωνικής ή άλλης ομάδας, απέναντι στις αξίες, τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής άλλων ομάδων.

Βέβαια, εκ πρώτης όψεως, η έμφαση δεν δίνεται εμφανώς στην ανωτερότητα ή κατωτερότητα κάποιων ομάδων, αλλά επισημαίνει κυρίως την ζημία, που θα προκύψει από την κατάργηση των συνόρων και την ανάμειξη των διαφορετικών και ασύμβατων μεταξύ τους πολιτισμών.

Ο καταλυτικός παράγοντας για την εμφάνιση του «πολιτισμικού» ρατσισμού υπήρξε η παρουσία σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, μεταναστών που προέρχονται από χώρες με μεγάλη γεωγραφική, αλλά κυρίως πολιτισμική απόσταση.

Ο «πολιτισμικός» ρατσισμός θεμελιώνεται βασικά σε δύο θέσεις.

Αφενός, στηρίζεται στην υπόθεση του ασυμβίβαστου των πολιτισμικών διαφορών, που καθιστά στην πραγματικότητα αδύνατη τόσο την πολιτιστική ενσωμάτωση ή αφομοίωση των ξένων μεταναστών όσο και την προοπτική μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας.

Αφετέρου, βασίζεται στην επίκληση ενός υποτιθέμενου «φυσικού», ή ακόμη και συνταγματικού δικαιώματος κάθε εθνικής, κοινωνικής ή πολιτισμικής ομάδας στην διατήρηση της ταυτότητάς της, στο όνομα του οποίου δικαιολογείται κάθε είδους μεροληπτική μεταχείριση σε βάρος των ξένων μεταναστών, που αποτρέπει την ανάμειξή τους με τους γηγενείς. Έτσι, ψευδώς, προσδίδει την αίσθηση πως υπερασπίζεται το δικαίωμα στην διαφορά.

Συμπερασματικά, ο πολιτισμικός ρατσισμός προωθεί ένα μοντέλο κλειστής κοινωνίας, το οποίο αγωνίζεται να περιφρουρήσει τα σύνορά της και να διατηρήσει πάση θυσία την ομοιογένειά της, προβαίνοντας σε κάθε είδους μεροληπτική μεταχείριση εις βάρος των μεταναστών στο όνομα του «δικαιώματος» κάθε εθνικής ομάδας στο αναλλοίωτο της εθνικής της ταυτότητας.

Like my facebook page

Follow my insta page

Προσωπικός Λογαριασμός (fb) ΚΣ

Προσωπικός Λογαριασμός (insta) ΚΣ


Δημοσιεύτηκε από τον Αικατερίνη Συμφέρη

Γεια σας, καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα μου. Είμαι πτυχιούχος του τμήματος Θεολογίας και νυν προπτυχιακή φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πτυχίων ξένων γλωσσών: Αγγλικών, Ισπανικών και Ιταλικών. Επιπλέον, είμαι πιστοποιημένη με το Vellum σε Τυφλό Σύστημα, ECPR και ERP Soft1 . Διδάσκω ιστορία, έκθεση, θρησκευτικά, αγγλικά και ιταλικά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Create your website with WordPress.com
Ξεκινήστε
Αρέσει σε %d bloggers: