ΕΙΔΗ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ: Χαρακτηριστικά κατά Ταγκιέφ

Η βία είναι εγγενές στοιχείο κάθε μορφής ρατσισμού, ανεξάρτητα από τα θέματα και τα αντικείμενά του, και από την στιγμή που γίνεται πρακτική, μπορεί να εκδηλωθεί, με ακραίες μορφές βίας. Έτσι, στα προηγούμενα άρθρα που παρατέθηκαν, δεν γίνεται λόγος περί συγκρίσεως με σκληρό πυρήνα την βία, ή έκφρασης με ηπιότερες συμπεριφορές.

Ο ιδεότυπος του ρατσισμού ως φαινομένου μπορεί, κατά τον Ταγκιέφ, να αναλυθεί στα ακόλουθα τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά.

Αρχικά, ένα από αυτά είναι η μετατόπιση του ρατσιστικού λόγου από την «φυλή» στην «κουλτούρα». Η υποκατάσταση, δηλαδή, του «επιχειρήματος» για την λεγόμενη φυλετική καθαρότητα από αυτό της υπεράσπισης μιας «αυθεντικής» πολιτισμικής ταυτότητας.

Ακολουθεί η μετατόπιση από την «ανισότητα» στην «διαφορά». Η παλιά υποτίμηση των «κατώτερων φυλών» δίνει σήμερα την θέση της στην φοβία της ανάμειξης των πολιτισμών.

Στην συνέχεια, εξίσου βασικό στοιχείο αποτελεί η προσφυγή μάλλον σε «ετερόφιλες», δηλαδή η φιλία προς τον άλλο, τον ξένο, φόρμουλες με το «δικαίωμα στη διαφορά», παρά σε «ετερόφοβες», το αντίθετο από τις ετερόφιλες,  τον φόβο απέναντι στον ξένο.

Κλείνοντας, το τελευταίο χαρακτηριστικό θα μπορούσε να αποδοθεί μέσα από την διατύπωση του «έμμεσου» ή «συμβολικού ρατσισμού»: ο νεο-ρατσιστικός λόγος δύσκολα συλλαμβάνεται ως «ρατσιστικός», γιατί ρίχνει όλο του το βάρος στο άρρητο, στο υπονοούμενο.

Like my facebook page

Follow my insta page

Προσωπικός Λογαριασμός (fb) ΚΣ

Προσωπικός Λογαριασμός (insta) ΚΣ


Δημοσιεύτηκε από τον Αικατερίνη Συμφέρη

Γεια σας, καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα μου. Είμαι πτυχιούχος του τμήματος Θεολογίας και νυν προπτυχιακή φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πτυχίων ξένων γλωσσών: Αγγλικών, Ισπανικών και Ιταλικών. Επιπλέον, είμαι πιστοποιημένη με το Vellum σε Τυφλό Σύστημα, ECPR και ERP Soft1 . Διδάσκω ιστορία, έκθεση, θρησκευτικά, αγγλικά και ιταλικά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Create your website with WordPress.com
Ξεκινήστε
Αρέσει σε %d bloggers: