«Δεσμός Προσκόλλησης» και θεωρία Ainsworth

Η έννοια της «Ασφαλούς Βάσης» εισάγεται από την Mary Ainsworth, σύμφωνα με την οποία ένα βρέφος χρησιμοποιεί ως ασφαλή βάση τη διαθεσιμότητα της μητέρας του προκειμένου να εξερευνήσει το περιβάλλον και να δοκιμάσει νέες δεξιότητες.

Έπειτα από πειραματικές συνθήκες -με την είσοδο ενός άγνωστου προσώπου σε ένα δωμάτιο παιγνιδιού, όπου βρίσκεται μητέρα και τέκνο- απορρέει το εξής πόρισμα:

Η αλληλεπίδραση του παιδιού με τους γονείς του, του δημιουργεί προσδοκίες αφενός για τον εαυτό του και τους άλλους και αφετέρου για τις διαπροσωπικές του σχέσεις συλλήβδην. Η εισροή ασφάλειας -ή μη- που αντλεί το τέκνο από τις πρώιμες προσκολλήσεις ήδη επηρεάζει καθοριστικά την ανάπτυξη εμπιστοσύνης προς το ίδιο και το περιβάλλον του.

Βάσει των προαναφερθέντων, η Ainsworth τεκμηρίωσε πειραματικά τους ακόλουθους τύπους προσκόλλησης:

Αρχικά, η ασφαλής προσκόλλησης, όπου οι γονείς είναι εναρμονισμένοι με τις ανάγκες του παιδιού και ανταποκρίνονται άμεσα. Εκείνο, αισθάνεται άνετα και εξερευνά το χώρο με την παρουσία τους, αλλά δείχνει δυσφορία, με την απουσία τους. Επίσης, ανταποκρίνεται στην αλληλεπίδραση ή επανένωση με τους γονείς και αναζητά την επαφή τους.

Από την άλλη πλευρά είναι η ανασφαλής προσκόλληση, η οποία χαρακτηρίζεται από φόβο, άγχος, θυμό, ή αδιαφορία προς το βασικό φροντιστή, και υπό-κατηγοριοποιείται στις εξής τρεις περιπτώσεις:

Στην αγχώδη αποφευκτική, όπου οι γονείς δεν ανταποκρίνονται άμεσα, είναι επικριτικοί και αντιδρούν με θυμό ή τιμωρία σε κάθε έντονη συναισθηματική έκφραση. Έτσι, το βρέφος εκφράζει αγωνία και θυμό όταν φεύγουν, και δεν είναι σε θέση να παρηγορηθεί όταν επιστρέφουν. Είναι απρόθυμο να εξερευνήσει το περιβάλλον, αναστατώνεται και τους αποφεύγει και ενεργεί ψυχρά απέναντί τους.

Στην αγχώδη αμφιθυμική, όπου οι γονείς χαρακτηρίζονται από ασταθή απαιτητικότητα. Το βρέφος αρχικά προσκολλάται, ενώ μετά αντιστέκεται. Αναζητά τους γονείς, αλλά στη συνέχεια αγωνίζεται να ξεφύγει.

Και, τέλος, στην αποδιοργανωμένη, όπου οι γονείς τείνουν να αγνοούν τα σήματα του βρέφους για προσοχή και όντες απρόβλεπτοι στην ανταπόκρισή τους. Εκείνο δεν μπορεί να αντεπεξέλθει εύκολα ή να παρηγορηθεί όταν είναι αναστατωμένο και δείχνει ενδείξεις φόβου ή σύγχυσης προς αυτούς.


Like my facebook page

Follow my insta page

Προσωπικός Λογαριασμός (fb) ΚΣ

Προσωπικός Λογαριασμός (insta) ΚΣ

Δημοσιεύτηκε από τον Αικατερίνη Συμφέρη

Γεια σας, καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα μου. Είμαι πτυχιούχος του τμήματος Θεολογίας και νυν προπτυχιακή φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πτυχίων ξένων γλωσσών: Αγγλικών, Ισπανικών και Ιταλικών. Επιπλέον, είμαι πιστοποιημένη με το Vellum σε Τυφλό Σύστημα, ECPR και ERP Soft1 . Διδάσκω ιστορία, έκθεση, θρησκευτικά, αγγλικά και ιταλικά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Create your website with WordPress.com
Ξεκινήστε
Αρέσει σε %d bloggers: