ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Η κάμπια

Το παιχνίδι ως δραστηριότητα συμβάλει σε πλήθος παραγόντων. Παρέχει το νόημα για την πρόσληψη νέων συνδέσεων και σχέσεων μεταξύ ιδεών, ικανοτήτων, εμπειριών και γνώσεων, ενσωματώνει γνωστικά, κοινωνικά και συναισθηματικά ερεθίσματα, διευκολύνει τη μάθηση εκθέτοντας τα παιδιά σε νέες εμπειρίες, ιδέες και δραστηριότητες, και τα επιτρέπει να δομούν νοήματα από αυτές. Ειδικότερα, μια δραστηριότητα που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες είναι η κάμπια, ούσα πιο λειτουργική σε μία ομάδα δέκα ή και λιγότερων ατόμων .

Διαδικασία
Τα παιδιά ξαπλώνουν στο πάτωμα, το ένα πίσω από το άλλο σε μία γραμμή, κρατώντας τους αστραγάλους του παιδιού που βρίσκεται μπροστά τους.

Προσπαθούν να αναπαραστήσουν την «κάμπια» και να μετακινηθεί χωρίς, όμως, να αφήσουν τους αστραγάλους που πιάνουν.

Βέβαια, δύναται να αυξηθεί ο βαθμός δυσκολίας της δραστηριότητας αυτής δημιουργώντας εμπόδια για την «κάμπια» που σχηματίζουν με τα σώματά τους. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα παιδιά να σκαρφαλώσουν.

Στόχοι εκπαιδευτικής διαδικασίας
Αναμφισβήτητα, μέσω του παιχνιδιού καλλιεργούν ποικίλες δεξιότητες τα παιδιά. Αρχικά, αναπτύσσουν σωματικές, μέσω της εξάσκησης της αδρής και λεπτής κινητικότητας, έπειτα, συναισθηματικές, μέσα από την έκφραση εντάσεων και συναισθημάτων, φυσικά, διανοητικές, με την καλλιέργεια των γνωστικών δεξιοτήτων, όπως η μάθηση, η δημιουργικότητα, η επίλυση προβλημάτων, η μνήμη, και τέλος κοινωνικές, μέσω της μορφής αλληλεπίδρασης με συνομήλικα -ως επί το πλείστον- άτομα.

Με την βιωματική αυτή προσομοίωση, τα παιδιά δημιουργούν ένα εικονικό περιβάλλον. Μολαταύτα, στο σημείο αυτό είναι καλό να δοθεί προσοχή στο ότι γεγονός ότι εάν τα παιδιά δεν αναστοχαστούν αργότερα τις εμπειρίες που προσκόμισαν η παιδαγωγική αξία της δραστηριότητας υποβαθμίζεται.


Like my facebook page

Follow my insta page

Προσωπικός Λογαριασμός (fb) ΚΣ

Προσωπικός Λογαριασμός (insta) ΚΣ

Δημοσιεύτηκε από τον Αικατερίνη Συμφέρη

Γεια σας, καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα μου. Είμαι πτυχιούχος του τμήματος Θεολογίας και νυν προπτυχιακή φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πτυχίων ξένων γλωσσών: Αγγλικών, Ισπανικών και Ιταλικών. Επιπλέον, είμαι πιστοποιημένη με το Vellum σε Τυφλό Σύστημα, ECPR και ERP Soft1 . Διδάσκω ιστορία, έκθεση, θρησκευτικά, αγγλικά και ιταλικά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Create your website with WordPress.com
Ξεκινήστε
Αρέσει σε %d bloggers: