Μεγάλη Εβδομάς

Η Μεγάλη Εβδομάδα αρχίζει από την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ, οπότε τελείται η Ακολουθία του Νυμφίου -ο Όρθρος της Μεγάλης Δευτέρας-, και ολοκληρώνεται με το Μεγάλο Σάββατο. Είναι, δηλαδή η εβδομάδα πριν το Πάσχα, και αφιερωμένη στα Άγια Πάθη του Ιησού Χριστού. Ο χαρακτηρισμός «Μεγάλη» πηγάζει από την ανάμνηση των γεγονότων που διαδραματίζονται καθ’ εκάστη των ημερών αυτής ως κοσμοσωτήρια για τον άνθρωπο, σημαντικά για τη χριστιανική θρησκεία, και όχι από το χρονικό όριό της. Επίσης, ονομάζεται και Αγία Εβδομάδα. Παλαιότερα ονομαζόταν και άπρακτος εβδομάς, καθώς συνάμα με την αυστηρή νηστεία συνηθίζονταν και η παντελής αποχή από κάθε εργασία.

Περί του λειτουργικού χρόνου τη Μεγάλη εβδομάδα, η φιλάνθρωπη Εκκλησία, για την μεγαλύτερη συμμετοχή στις Ακολουθίες, επέτρεψε εξαρχής της Μεγάλης Εβδομάδας, να ψάλλεται ο Όρθρος της επόμενης ημέρας. Έτσι, το απόγευμα προς βράδυ της Κυριακής των Βαΐων ψάλλεται ο Όρθρος της επομένης μέρας της Μεγάλης Δευτέρας, και συνακολούθως ομοίως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες ημέρες της. Από τις καθημερινές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος, προήλθε το Λειτουργικό Δράμα. Οι τέσσερις πρώτες ημέρες προετοιμάζουν πνευματικά για το θείο δράμα με τις Ακολουθίες να ονομάζονται «Ακολουθίες του Νυμφίου».

Μεγάλη Δεύτερα
(Βράδυ της Κυριακής των Βαΐων)
Τίθεται η αφετηρία για τα Άγια Πάθη του Κυρίου Ιησού Χριστού. Η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη αφενός στην ζωή του Ιωσήφ του Πάγκαλου -του ωραίου στο σώμα και τη ψυχή, του ενδέκατου γιού του Πατριάρχη Ιακώβ, που φθονήθηκε από τα αδέλφια του, αφού πρωτίστως τον έριξαν σε έναν λάκκο και εξαπάτησαν το πατέρα τους χρησιμοποιώντας ένα ματωμένο ρούχο σαν να τον κατασπάραξε κάποιο θηρίο. Στη συνέχεια, τον πούλησαν για σκλάβο έναντι τριάντα αργυρίων σε εμπόρους, με τους τελευταίους να τον πουλούν ξανά με την σειρά τους στον αρχιμάργειρα του βασιλιά της Αιγύπτου. Αφετέρου, η μέρα είναι αφιερωμένη στην άκαρπο συκή. Την καταράστηκε ο Κύριος και ξεράθηκε απευθείας με έναν Του λόγο. Αυτή συμβολίζει τόσο τη Συναγωγή των Εβραίων, η οποία δεν είχε πνευματικούς καρπούς, και συλλήβδην την ζωή του Ισραηλιτικού λαού που ήταν άκαρποι από καλά έργα, όσο και κάθε άνθρωπο που στερείται πνευματικών καρπών, δηλαδή αρετών. Φυσικά, ανέδυε ο Κύριος τη δύναμή Του στο άψυχο δένδρο και όχι πάνω στον άνθρωπο, ώστε να ευεργετεί, αλλά και να τιμωρεί.

Μεγάλη Τρίτη
(Βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας)
Η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην παραβολή των δέκα παρθένων συμβολίζοντας την πίστη και την προνοητικότητα, με προσανατολισμό στην διδαχή της φιλανθρωπίας. Η βασιλεία των ουρανών μοιάζει με αυτές οι οποίες αφού πήραν μαζί τους τα λυχνάρια τους πήγαν να υποδεχθούν τον νυμφίο. Οι πέντε εξ αυτών μυαλωμένες φρόντισαν να έχουν μαζί τους απόθεμα λαδιού για τα λυχνάρια τους. Οι άλλες πέντε ήταν ανόητες γιατί δεν προ νόησαν να έχουν λάδι μαζί τους για να γεμίσουν τα λυχνάρια τους. Όταν ο νυμφίος έφτασε και μπήκε στο χώρο όπου γινόταν ο γάμος η πόρτα έκλεισε. Οι πέντε μυαλωμένες παρθένες μπήκαν μέσα και παρακολούθησαν τον γάμο, ενώ οι άλλες πέντε έμειναν από έξω. Και στην παραβολή των Ταλάντων, τα οποία καλούν το ανθρώπινο γένος να καλλιεργεί και να αυξήσει τα δοθέντα χαρίσματα του Θεού με την εργατικότητα του ανθρωπίνου γένους.

Μεγάλη Τετάρτη
(Βράδυ της Μεγάλης Τρίτης)
Η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην ανάμνηση του γεγονότος της αλείψεως του Κυρίου με μύρο από μια αμαρτωλή γυναίκα, η οποία μετανόησε και πίστεψε σε Αυτόν, και συγχωρήθηκε για τα αμαρτήματά της, αφού έδειξε Του μεγάλη αγάπη και πίστη. Στην Εκκλησία ψάλλεται το Τροπάριο, δοξαστικό, της Υμνογράφου Μοναχής Κασσιανής.

Μεγάλη Πέμπτη
(Βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης)
Η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη σε μια πληθώρα γεγονότων. Αρχικά, στην νίψη των ποδών των Αποστόλων υπό του Κυρίου δείχνοντας την μη επιζήτηση των πρωτείων και το ποια πρέπει να είναι η διακονία των πιστών στην Εκκλησία. Έπειτα, στον Μυστικό Δείπνο, δηλαδή της παραδόσεως στον άνθρωπο υπό του Κυρίου του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας. Στην συνέχεια, στην θαυμαστή προσευχή του Κυρίου προς τον Πατέρα Του στο Όρος των Ελαιών, στην προδοσία υπό του Ιούδα -την απαρχή του Πάθους του Ιησού- και στην σύλληψή Του. Τέλος, στην ανάκριση από τον Άννα, στην Άρνηση του Πέτρου και στην καταδίκη του Χριστού από τον Καϊάφα.

Μεγάλη Παρασκευή
(Βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης)
Την ημέρα αυτή τελείται η ανάμνηση των φρικτών και σωτηρίων παθών του Κυρίου Ιησού Χριστού, εν ολίγοις την Κορύφωση του θείου δράματος, επιτελώντας την παραλαβή από την αποστολική διαταγή, την νηστεία της Παρασκευής. Κάποια από τα Πάθη είναι τα μαστιγώματα, οι κοροϊδίες, οι εξευτελισμοί, το αγκάθινο στεφάνι με αποκορύφωση την Σταύρωση και τον θάνατό Του. Την ίδια μέρα αναγιγνώσκονται τα γνωστά 12 Ευαγγέλια. Πρόκειται για τις 12 περικοπές από τα 4 Ευαγγέλια του Ματθαίου, του Μάρκου, του Λουκά και του Ιωάννου. Οι περικοπές αυτές αναφέρονται στα φρικτά πάθη του Κυρίου, στην Σταύρωση και την ταφή. Έπεται η Έξοδος του Τιμίου Σταυρού με τον Εσταυρωμένο από την Αγία Τράπεζα, γίνεται η περιφορά Του σε όλο τον Ναό και ψάλλεται το «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου».

Μεγάλο Σάββατο
(Το Πρωί και το Βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής)
Κατά την μέρα αυτή υλοποιείται η ταφή και η Κάθοδος του Κυρίου στον Άδη, όπου κήρυξε το Ευαγγέλιο στους νεκρούς. Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής πραγματοποιείται η ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και ο Εσπερινός της Αποκαθήλωσης. Ο ιερέας κατεβάζει τον Εσταυρωμένο από τον Σταυρό και τον τυλίγει σε καθαρό σεντόνι. Ενώ, το απόγευμα λαμβάνει χώρα η περιφορά του Επιταφίου στους δρόμους πόλεων και χωριών, όπου ψέλνονται τα Εγκώμια του Επιταφίου.

Κυριακή του Πάσχα
(Το Πρωί μέχρι και το Βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου)
Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ψάλλεται ο Εσπερινός της Ανάστασης, λεγόμενη και πρώτη Ανάσταση, με το τροπάριο «Ανάστα ο Θεός». Είναι το προανάκρουσμα της Αναστάσεως που μεταδίδουν οι ύμνοι και της προσμονής της λυτρώσεως όλης της κτίσεως από την φθορά και τον θάνατο. Το μεσημέρι στον Πανάγιο Τάφο υπό του Πατριάρχου Ιεροσολύμων πραγματοποιείται η αφή του Αγίου Φωτός και διανέμεται σε άπαντες Ορθόδοξους Χριστιανούς σε όλη την Οικουμένη. Το βράδυ τελείται η Ακολουθία της Αναστάσεως και ψάλλεται το «Δεύτε λάβετε φως», και ακολουθεί τα μεσάνυχτα το «Χριστός Ανέστη». Μετά το πέρας της Τελετής της Αναστάσεως διενεργείται ο Όρθρος και η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα. Κλείνοντας, την Κυριακή του Πάσχα τελείται στις 11:00 π.μ. το πρωί ο Εσπερινός τη Αγάπης, όπου αναγιγνώσκεται το Ιερό Ευαγγέλιο και διατρανώνεται παγκοσμίως η νίκη του θανάτου και η εποχή της Καινούριας Διαθήκης, της χαράς και της Αναστάσιμης ελπίδας.

Με την ενεργό συμμετοχή, οι πιστοί βιώνουν τα πάθη και την ανάσταση του Χριστού, και λυπούνται για τις δικές τους αμαρτίες μετανοώντας ειλικρινώς. Ο Χριστός εκούσια, έπαθε και ανέστη για να την σωτηρία όλου του ανθρώπινου γένους.


Like my facebook page

Follow my insta page

Προσωπικός Λογαριασμός (fb) ΚΣ

Προσωπικός Λογαριασμός (insta) ΚΣ

Δημοσιεύτηκε από τον Αικατερίνη Συμφέρη

Γεια σας, καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα μου. Είμαι πτυχιούχος του τμήματος Θεολογίας και νυν προπτυχιακή φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πτυχίων ξένων γλωσσών: Αγγλικών, Ισπανικών και Ιταλικών. Επιπλέον, είμαι πιστοποιημένη με το Vellum σε Τυφλό Σύστημα, ECPR και ERP Soft1 . Διδάσκω ιστορία, έκθεση, θρησκευτικά, αγγλικά και ιταλικά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Create your website with WordPress.com
Ξεκινήστε
Αρέσει σε %d bloggers: