Γιορτή της Μητέρας: Παναγία

Η Παναγία, η οποία συχνά αναφέρεται με το πραγματικό της όνομα Μαρία, αλλά και ως Παρθένος Μαρία και Θεοτόκος, καταγόταν από τη Ναζαρέτ της Γαλιλαίας. Είναι η πνευματική Μητέρα του ανθρώπινου γένος και, σαφώς, εορτάζει και η Ίδια σήμερα, ανήμερα της Γιορτής της Μητέρας.

Είναι ένα πρόσωπο ιερό και άγιο, η ουράνια, η Κυρία Θεοτόκος. Έπεται ένας πνευματικός σύνδεσμος με την Παναγία, και δια της Αυτής με τον Χριστό, ως κέντρο της ζωής. Γίνεται, δηλαδή, η σκάλα, για να κατέβει ο Θεός στη γη. Η χάρις του Θεού ικανώνει τον πιστό να δει στο πάντιμο πρόσωπό της όχι μία απλή γυναίκα, αλλά την ίδια την Μάνα του Θεού ως ανθρώπου. Είναι γνήσια και αληθινή, όταν σε αυτήν συνυπάρχει και το στοιχείο της ευχαριστίας.

Η αγάπη της Παναγίας για το Χριστό ήταν η «…τιμιωτέρα των Χερουβείμ καί ενδοξοτέρα ασυγκρίτως των Σεραφείμ…».

Υφίσταται το πολύτιμο δώρο του Θεού προς τους ανθρώπους. Αυτήν πρόσφερε ήδη από την στιγμή της Σταυρώσεώς Του ο Ιησούς. Ο Ιωάννης εκπροσωπεί όλο το ανθρώπινο γένος, τους ανθρώπους όλων των εποχών, που πλέον θα συνδεθούν «χριστολογικά» με την Θεοτόκο. Ο Χριστός χάρισε την Μητέρα Του, ούσα η χαρά και η παρηγοριά σε όλους όσοι την ζητούν. Είναι πολύ κοντά στον άνθρωπο, εφόσον ως κατά φύσιν άνθρωπος και η Ίδια γνωρίζει την ανθρώπινη φύση.

Κατά τον Δαμασκηνό μοναχό Αγιορείτη, συλλαμβάνεται, ως καρπός προσευχής, από τους αγίους Ιωακείμ και Άννα, τους γονείς της, υπέρ τους νόμους της φύσεως. Η ψυχή που υγιαίνει πνευματικά νιώθει να έλκεται προς Αυτήν διά της αγάπης. Και για όσους την αγαπούν, μόνο η επίκληση του ονόματός της γλυκαίνει την καρδιά.

Κατά τον Ιεροκήρυκα Νικόλαο Σωτηρόπουλο, η Παναγία είναι η Μοναδική Περίπτωση ανθρώπου στην ιστορία του ανθρωπίνου γένους, που κατάφερε να αποκτήσει τόσο στενή και Ιερή Σχέση με τον Θεό, να γίνει δηλαδή αρχικά Κόρη Του, στη συνέχεια Γυναίκα Του και στο τέλος Μητέρα Του.

Επιπρόσθετα, η Υπεραγία Θεοτόκος είναι η Μόνη Γυναίκα στην ιστορία της ανθρωπότητας, για την Οποία πολλές είναι οι Προφητείες και οι Προεικονίσεις από την προ Χριστού εποχή, αιώνες προτού γεννηθεί, που σώζονται στην Παλαιά Διαθήκη.

Εν συνεχεία, ο Μέγας Βασίλειος υποστηρίζει ότι η μετά θάνατον Μετάστασή Της στους Ουρανούς λαμβάνει χώρα εφόσον «δεν ήταν δυνατόν να γνωρίσει φθορά το Σώμα Εκείνης, η Οποία έγινε η αιτία για να Δημιουργήσει ο Θεός τον κόσμο». Ως Παντογνώστης ο Τριαδικός Θεός, προγνώριζε την Ασύλληπτη Αγιοσύνη που η Θεοτόκος θα αποκτούσε στη ζωή Της, και θεώρησε το Γεγονός αυτό άξια και ικανή αιτία για να Δημιουργήσει τον κόσμο.

Η ευγνωμοσύνη, ή εμπιστοσύνη και ή αγάπη του πιστού λαού στην Παναγία αποτυπώνονται στην υμνογραφία, στη λαογραφία, στην τέχνη και στη λατρεία, με πολλές εκκλησίες και μοναστήρια να είναι αφιερωμένα στη Θεοτόκο. Επίσης, προς τιμήν της φιλοτεχνήθηκαν πλήθος από ιερές εικόνες, καθώς και ύμνοι, τροπάρια, ακολουθίες και εορτές.

Σύμφωνα με τον Άγιο Νικόλαο Καβάσιλα, η Παναγία, ως ένα ξεχωριστό και μοναδικό πρόσωπο, δεσπόζει μέσα στο χώρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η πλατυτέρα των Ουρανών είναι η αρχηγός που οδηγεί τους πιστούς όλων των εποχών προς το Χριστό και την αναδημιουργία. Ταυτόχρονα αποτελεί την χορηγό κάθε θεϊκής αγαθότητας προς τον άνθρωπο και την κτίση και διαπιστώνει πως είναι η «καινή γη και καινός ουρανός», είναι γη θαυμαστή και υπέροχος ουρανός, γιατί με την καθαρότητα και την ακεραιότητά της ανυψώθηκε από την γη και ξεπέρασε όλο το πλάτος και το ύψος του ουρανού. Είναι αφάνταστα καθαρότερη από τον ουρανό, γιατί δεν εμποδίζει κανένα να δει και να απολαύσει το Χριστό.

Ο άνθρωπος έχει εγκλωβιστεί στο σκοτάδι της απελπισίας, λόγω των επιλογών του. Αν, όμως, να στρέψει το βλέμμα του προς την Ουράνια Μητέρα του, η οποία στέκει αγέρωχα σαν φάρος μέσα στην φουρτούνα της ζωής του, οικειοποιείται κατά το μέτρο της καθαρότητάς του τον σωτήρα Χριστό. Η αγκαλιά της Παναγιάς είναι το σωτήριο λιμάνι που «μυρίζει» αγάπη, στοργή και γαλήνη, «μυρίζει» ουρανό, τότε μόνο θα γεμίσει ελπίδα, θα βρίσκει λύσεις στα προβλήματά του, διεξόδους στα αδιέξοδά του, θα γεμίσει με φως την ζωή του.

Like my facebook page

Follow my insta page

Προσωπικός Λογαριασμός (fb) ΚΣ

Προσωπικός Λογαριασμός (insta) ΚΣ

Δημοσιεύτηκε από τον Αικατερίνη Συμφέρη

Γεια σας, καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα μου. Είμαι πτυχιούχος του τμήματος Θεολογίας και νυν προπτυχιακή φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πτυχίων ξένων γλωσσών: Αγγλικών, Ισπανικών και Ιταλικών. Επιπλέον, είμαι πιστοποιημένη με το Vellum σε Τυφλό Σύστημα, ECPR και ERP Soft1 . Διδάσκω ιστορία, έκθεση, θρησκευτικά, αγγλικά και ιταλικά.

One thought on “Γιορτή της Μητέρας: Παναγία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Create your website with WordPress.com
Ξεκινήστε
Αρέσει σε %d bloggers: