Επιπολιτισμός

Στην περίπτωση των μεταναστών υφίσταται ανασύσταση της σχέσης του ατόμου με την κοινωνία υποδοχής και τους όρους συμμετοχής σε αυτήν. Οι μετανάστες ως ήδη κοινωνικοποιημένοι και ενσωματωμένοι σε μια άλλη κοινωνία, έχουν ήδη υποστεί μια πρώτη κοινωνικοποίηση. Κάτι, φυσικά, που τους διαφοροποιεί από τους γηγενείς. Μέλει, έπειτα, η προσαρμογή του σε ένα νέο κοινωνικό πλαίσιο με διαφορετικό αξιακό σύστημα και νόρμες.

Ως μια διαδικασία «επιπολιτισμού» (aculturation) περιγράφεται -από τους ψυχολόγους- η ανάγκη της απο-κοινωνικοποίησης και της επανα-κοινωνικοποίησης στα νέα δεδομένα. Αυτή εμφανίζεται, όταν δύο ή περισσότερα πολιτισμικά συστήματα έρχονται σε επαφή και συνίσταται στην επιλεκτική προσαρμογή σε ένα σύστημα αξιών. Στην πραγματικότητα, αφορά μια διαδικασία ψυχοκοινωνικής προσαρμογής που θέτει υπό δοκιμασία τις ψυχικές δομές του υποκειμένου, προκαλώντας όλες εκείνες τις ψυχικές διεργασίες που συνθέτουν το πολιτισμικό σοκ.

Επιπρόσθετα, συναπαρτίζει μια συστηματική σειρά ενεργειών συνεχών μεταβολών αφενός σε επίπεδο ατόμου, και αφετέρου σε επίπεδο ομάδας, σε μια προσπάθεια συγκρότησης νοήματος στις νέες συνθήκες πολλαπλότητας που ανακύπτουν. Η έννοια του «επιπολιτισμού» συνδέεται με την διαπολιτισμική συνάντηση και επαφή, περικλείοντας όλες τις μεταβολές των συμμετεχόντων ομάδων στην συνάντηση.

Στην προσπάθεια περιγραφής και ερμηνείας των αλλαγών που προκύπτουν από τις διαπολιτισμικές συναντήσεις, έχουν αναπτυχθεί διάφορα μοντέλα. Μεταξύ κάποιων προσεγγίσεων είναι οι μονοδιάστατες, όπου το αποτέλεσμα της συνάντησης δύναται να κωδικοποιηθεί σε δύο εκδοχές, αφενός τη διατήρηση της ταυτότητας καταγωγής, και αφετέρου την υιοθέτηση της πολιτισμικής ταυτότητας της κυρίαρχης, πλειονοτικής ομάδας. Εκεί, ακριβώς, υποκρύπτουν την παραδοχή της ασυμβατότητας των πολιτισμικών παραδειγμάτων, δίχως να υφίστανται ενδιάμεσες περιπτώσεις περιεκτικών ταυτοτήτων.

Μολαταύτα, η πραγματικότητα δεν είναι τόσο μονομερής, αφού η συνάντηση διαπλάθει ένα συνεχές, με αφετηρία την διατήρηση του οικείου πολιτισμού, εννοώντας των μεταναστευτικών ομάδων, έως την αποδοχή του πολιτισμού της πλειονοτικής ομάδας. Ενδιάμεσα, στο πλαίσιο της ιδιωτικής σφαίρας, καταγράφονται περιπτώσεις διαπολιτισμικών ταυτοτήτων ή τεχνικών διατήρησης της οικείας πολιτισμικής παράδοσης.

Ο J. Berry λαμβάνει υπόψη τους ευρύτερους δομικούς παράγοντες σχετιζόμενους με τις κοινωνίες καταγωγής και υποδοχής και τους ατομικούς στον τρόπο που τα υποκείμενα βιώνουν την διαδικασία. Περαιτέρω, συνυπολογίζει παράγοντες που προϋπάρχουν της μεταναστευτικής κίνησης, αλλά και που συμβαίνουν συγχρονικά με αυτήν.

Οι αλλαγές αφορούν το βιολογικό, οικονομικό και πολιτισμικό πεδίο, όπως οι νέες διατροφικές συνήθειες, η έκθεση σε νέες ασθένειες, οι διαπροσωπικές σχέσεις, οι ενδυματολογικές και διατροφικές συνήθειες, το αξιακό σύστημα, ο γλωσσικός κώδικας ή οι θρησκευτικές πεποιθήσεις. Η «επιπολιτισμική» διαδικασία αυτών ορίζεται από ένα σύνολο προσωπικών-δημογραφικών χαρακτηριστικών προσδίδοντας έναν μοναδικό χαρακτήρα για κάθε υποκείμενο.

Κλείνοντας, τα ερευνητικά δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι παράγοντες, σαν την ηλικία, το φύλο και το μορφωτικό επίπεδο, καθορίζουν αυτήν την διαδικασία των μεταβολών. Μεγαλύτερης ηλικίας τα παιδιά αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες στην διαδικασία προσαρμογής, εξαιτίας της σειράς ενεργειών για τη συγκρότηση ταυτότητας από τη μετάβαση της παιδικής στην προεφηβική και την εφηβική ηλικία.

Like my facebook page

Follow my insta page

Προσωπικός Λογαριασμός (fb) ΚΣ

Προσωπικός Λογαριασμός (insta) ΚΣ

Δημοσιεύτηκε από τον Αικατερίνη Συμφέρη

Γεια σας, καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα μου. Είμαι πτυχιούχος του τμήματος Θεολογίας και νυν προπτυχιακή φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος πτυχίων ξένων γλωσσών: Αγγλικών, Ισπανικών και Ιταλικών. Επιπλέον, είμαι πιστοποιημένη με το Vellum σε Τυφλό Σύστημα, ECPR και ERP Soft1 . Διδάσκω ιστορία, έκθεση, θρησκευτικά, αγγλικά και ιταλικά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Create your website with WordPress.com
Ξεκινήστε
Αρέσει σε %d bloggers: